Кращі ковалі показали свої вміння на фестивалі в Лисичеві (ВІДЕО)

9
2

На Закарпатті відкрилась велика кузня просто неба.

У селі Лисичеве пройшов фестиваль ковалів. Саме там діє єдина в країні стара водяна кузня, якій вже майже триста років. Свої роботи показали двадцять майстрів молота. Власні сили у цій справі змогли спробувати і кілька тисяч гостей. Як стати ковалем свого щастя дізнавалась Марина Коваль.

Коваль Міхал зі словацького міста Пряшів. Говорить, залюбки погодився позмагатися на цьому фестивалі, аби популяризувати свою професію. Адже в його рідному місті на 100 тисяч мешканців лише три ковалі. Він взявся кувати гілку. Згодом вона стане частиною дерева, яке разом створять всі учасники свята.

Міхал Качмар, коваль зі Словаччини:
 
 - Робота є постійно, навіть не встигаю. Ремесло це, звичайно, не з легких, але жодна сучасна техніка не замінить класичну ручну працю коваля. Мої думки, очі й руки діють разом. Я бачу, обмірковую все і створюю, а машина просто лише банально працює.
 
 На фестиваль до села Лисичеве Міхал привіз власні пристосування для кування - молот і пристрій для плавлення металу. А коли треба розчавити товстіший шмат, йде до водяної кузні. Тут працює молот завважки сто двадцять кілограмів, якому майже триста років.
 
 Гостями фестивалю були не тільки українці, а й іноземці. Юлія - з Мінська. Говорить, натрапила на інформацію про захід в інтернеті і одразу вирішила поїхати.
 
Юлія Лісай, туристка з Білорусі:
 
 - Это фольклор и народное ремесло и очень интересна сама кузница. Я никогда такого не видела, была интересна система. Чувствуется, что это не программа какая-то заказная, а это -  то чем живет, как мне кажется, местное население.
 
 Крім ковальського мистецтва, у Лисичевому майстри навчали гостей гончарства і ткацтва. А народні кухарі пригощали традиційними закарпатськими стравами - бограчем та токаном, які готували на вогні.

Коментарі

F
ferenc

У таких і Луцька обл. має бути!)))) ... такі , мабуть окрім Київської незнають більш ніяких областей

I
irshavchanyn

Як вони себе називають "Головний канал України" десь викопав в Україні Ужгородську обл.

Читайте також