Криваві проводи зими: як пенсіонери Угорщини проводять "діснотор", який заборонили на Закарпатті (ФОТО 16+)

17
3

У прикордонному містечку Нірбатор, що недалеко від Закарпаття, члени місцевої спілки пенсіонерів провели свято проводу зими. Для цього влаштували "діснотор" - традиційний забій свиней.

Це може дивувати чи навіть шокувати, але сам ритуал вже давно став в Угорщині популярною туристичною атракцією.

При чому ця традиція розповсюджена у багатьох європейських країнах. І має свої відповідні назви. Наприклад, в Болгарії (колене на прасе), Польщі (swiniobicie), Чехії та Словаччині (zabijacka), Італії (maialata), Молодві та Румунії (taiatul porcului, Ignat), Словенії (koline), Португалії (matança), Іспанії (matanza), тощо.

У спеціальному параграфі положення Європейського Союзу No. 852/2004, 853/2004 и 854/2004 про гігієну харчових продуктів йдеться і про забій свиней.

В основному цей ритуал відбувається взимку. Зазвичай у селах свиней забивають, як у давнину, за допомоги дуже гострих ножів. Роблять це професійні "гентеші", і ця професія раніше передавалася від батька до сина. Однак у багатьох угорських селах вважається, що кожен справжній чоловік має бути ще й справним "гентешем".

Після забою кров ретельно збирають, адже її використовують для приготування багатьох м'ясних делікатесів. Тушу ретельно миють та обпалюють, а далі розбирають.

Із свинини угорці роблять велику частину традиційних страв - гурку, домашні колбаси, бограч-гуляш тощо.

Слід зазначити, що у селі Геча на Закарпатті проводили єдиний в Україні фестиваль свинорізів, де можна було у повній мірі ознайомитися з працєю різників-"гентешів". Однак через протести екологічних організацій це традиційне свято змушені були зробити менш кривавим. І сам процес забою свиней більше не відбувається привселюдно. Таким чином один з найвідоміших фестивалів втратив свою родзинку та перетворився просто на звичайний кулінарний.

Коментарі

М
Мукачівець

Ж0па скоро прийде тій Європі. Біженці лізуть та лізуть, їм там допомоги дають, зарплати такі як і німцям, корінні німці вже дуже злі бо чурки готові робити дешевше та роботодавцю вже нетреба переплачувати німцю + він доброє діло зробив дав нещасним біженцям роботу

СК
Степан Крук

Європейські цінності: 1.Свині різати-шок. 2.Людину што удбилася уд озвірілого пса-засудити. 3.Головорізу із ІГІЛ,що на камеру обезголовлюють людей-прийняти,як біженців. 4.Тих,що спалювали людей-не помічати!

3
333

А чим вона нас має шокувати? Ми шо будісти? Нормально ріжуть свині, роблять гурку, пікницю, шойт, а пак гостяться. Все супер. Дай Бог каждому газдові такий "РИТУАЛ"...

Читайте також