Лікарі Великобританії рятували новонародженого холодом

7
0

Британські лікарі за допомогою холоду повернули до життя новонароджену дівчинку, у якої практично не було шансів на виживання.

Під час пологів у мами дівчинки стався розрив плаценти. Дитина з'явилася на світ без ознак життя. Протягом перших 25 хвилин дівчинка не могла дихати. Лікарі з госпіталю в Кембриджі зуміли відновити дихання, але ситуація була критичною - тривала відсутність кисню викликає ураження клітин мозку. І часу на роздуми не було. Лікарі були змушені піти на єдину можливу маніпуляцію - знизили температуру тіла дівчинки до 33 градусів.

"Ми вирішили охолодити тіло дівчинки до 33 з половиною градусів, при тому, що нормальна температура повинна бути 37. Потім ми загорнули її в спеціальну ковдру, в порожнинах якої була рідина, щоб підтримувати одну і ту ж температуру тіла і протримали її в такому охолодженому стані 72 години", - говорить лікар Топун Остін.

"Наше завдання - добитися зниження температури в ділянці мозку. Вона повинна бути нижчою 34 градусів, - пояснює лікар-консультант Відья Гарікапаті. - Таким чином, збільшується метаболізм. Це допомагає мозку швидше відновлюватися після отриманих ушкоджень".

В умовах кисневого голодування новонароджені або не виживають, або, в більшості випадків, отримують важкі ускладнення, які серйозно впливають на подальше життя. Але лікарі не виявляють в Елли ніяких проблем.

"Це було жахливо - пошкодження мозку, 25 неживих хвилин, - згадує мама дівчинки Рейчел Клекстон. - Лікарі відвезли дитину в Кембридж. Я не знала, що нас чекає".

Успішне використання штучної гіпотермії для порятунку новонароджених, як вважають фахівці, може стати одним з найбільших досягнень у медицині за останні двадцять років.

Медики поки що з обережністю говорять про успіх. Повинно пройти кілька років, щоб остаточно переконатися, що діти не отримали жодних ускладнень. За ними тепер будуть пильно спостерігати лікарі.

Нагадаємо, влітку минулого року лікарям Сполученого Королівства довелося в буквальному сенсі слова заморозити чотиримісячного Фінлі Бертона, щоб повернути до нормальної роботи його серце після складної операції.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також