Ліс на Закарпатті раптово вирішили продавати через іншу біржу

11
1

Цими днями в Ужгороді пройшов аукціон з продажу необробленої деревини на 3 квартал, за підсумками якого в учасників виникло не тільки чимало запитань, а й скарг.

Як стало відомо Mukachevo.net, і доказом цього є інформація з відкритих джерел, наприкінці квітня було ухвалено рішення про зміну біржі, через яку відбувається продаж деревин від лісгоспів приватним фірмам. Раніше це була товарна біржа «Закарпатський лісовий ринок», а тепер стала «Закарпатська універсальна товарно-сировинна біржа».

Мова йде про структуру, подібну до сумнозвісної тендерної палати, яка виступає лише оператором і посередником між лісообробними підприємствами і державними лісгоспами. Але цей посередник заробляє чималі гроші. Усе начебто регулюється Законом Про товарну біржу, але насправді найцікавіше значиться у прямих угодах товарних бірж з підприємцями, особливо у частині сплат. Ця схема потребує окремої публікації, яку вже готує Mukachevo.net.

Зі зміною біржі внески не змінилися, але змінилася процедура торгів, яка обурила багатьох учасників. Мова йде про появу охорони на торгах. Якщо раніше, кажуть учасники, вони могли вільно зайти у приміщення, де відбуваються торги, власне як і будь хто інший, зокрема журналіст, то зараз на вході стоїть охорона, яка запускає учасників лише у відповідну годину. Інший момент, кажуть обурені підприємці, не забезпечені нормальні умови торгів, зокрема, далеко не всім учасникам вистачило комфортних місць, багатьом довелося стояти. Велику кількість учасників організатори попередньо не зареєструвала. Чимало підприємців подавала документи безпосередньо у день торгів, хоча процедура передбачає попередню реєстрацію і у такому випадку недопуск до торгів.

Це лише кілька з недопрацювань, які організатори намагалися списати на перші організовані ними торги. Хоча все виглядає, наче хтось вирішив централізувати потоки, як це було в часи тендерної палати.

– Ми платимо чималі внески, щоб стати учасниками цих торгів. Так уже давно, відколи працює принцип бірж по всій країні. Але куди йдуть ці гроші? Це 375 гривень + 0,9% від вартості виграних лотів. Порахуйте, яка це сума, якщо бере участь до 500 учасників у торгах. Невже за ці гроші не можна створити нормальні умови для роботи? – обурюються співрозмовники Mukachevo.net.

Як вдалось уточнити кореспонденту Mukachevo.net у прес-службі Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, зміна біржі була ініційована Асоціацією товарної біржі України. Причиною стало те, що товарна біржа "Закарпатський лісовий ринок" була викрита СБУ на незаконних схемах, зокрема значні суми державних коштів після торгів  незрозумілим чином осідали на приватних банківських рахунках.

Коментарі

В
вася

то мурга хоче все до своіх рук прибрати і відкати від новоі біржі.

Читайте також