Людям, що страждають на закрепи,

12
0

професор Русин радить обов’язково обстежуватися

Закарпаття має найкращі в Україні показники за кількістю ракових захворювань, у тому числі щодо раку киш­ківника. Однак це не означає, що проблемою можна нехтувати. Адже в Україні й Росії набагато гірша ситуація з цим захворюванням ніж у європейських державах, не кажучи вже про Японію та Південну Корею, де люди найменше у світі страждають через пухлини кишківника. Українські хірурги обговорили цю проблему на засіданні в Ужгороді минулого тижня.

 

Чергове планове засідання Асоціації хірургів України спільно з Асоціацією анестезіологів області відбулося на базі обласної клінічної лікарні. Василь Русин, завідувач кафедри хірургічних хвороб УжНУ й голова Асоціації хірургів Закарпаття розповів, що на засідання приїхало понад півтори сотні лікарів. Мета конференції – покращення якості надання допомоги населенню як Закарпаття, так і України загалом. Такі зустрічі хірургів відбуваються постійно відтоді, як 25 років тому була створена Асоціація хірургів України. 

«Сьогодні в нас є й гості з Києва, які виступатимуть класично й говоритимуть про медичні новації, які вони використовують у себе в центрі, та лікарі, які приїхали з області, люди, котрі що­дня стикаються з цією проблемою й надають допомогу хворим. Голов­ні питання, що розглядаються на засіданні – хірургічне й медикаментозне лікування обструктивного раку товстої кишки. Проблема це дуже складна, бо, по-перше, рак сам по собі – грізне захворювання, а по-друге, з ним набагато важче боротися, коли його ускладнює кишкова непрохідність. Це ускладнення можна усунути тільки хірургічним шляхом», – пояснив професор Русин.  

Наших медиків тішить той факт, що з усіх областей України Закарпаття має найкращі показники за раковими захворюваннями. Василь Русин каже, що це зумовлено не лише тим, що люди менше хворіють, а й із тим, що на Закарпатті кваліфіковані хірурги й у ра­йонах, і в обласному центрі. Вони виконують операції, щоб не тільки врятувати пацієнта, а й полегшити йому життя. Загалом наші лікарі намагатимуться наближатися до цифр і стандартів, які регламентують і засвідчують їм Європейське товариство хірургів та Європейське товариство онкологів.

На запитання журналістів, чи можна дати якісь рекомендації щодо профілактики раку кишківника, голова Асоціації хірургів Закарпаття від­повів заперечно. Проте наголосив, що люди, які страждають на закрепи й користуються послаблювальними засобами, обов’язково мають проходити контроль у спеціалізованих колопроктологічних від­діленнях, щоб у разі чого діагностувати наявність пухлини, доки та себе ще не проявила. Наразі такі відділення є лише при обласних клінічних за­кладах.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також