Люди «за», Москаль «проти»: Холмківська громада хоче ОТГ і готує протести

12
0

8 сіл Ужгородського району, а саме Минай, Холмок, Розівка, Концово, Сторожниця, Тарнівці, Шишлівці, Ботфалва, планують об’єднання, але на заваді, чомусь, стала обласна адміністрація. Люди готують на 19 квітня мирний протест.

– 19 квітня відбудеться мирний мітинг на підтримку створення Холмківської об’єднаної територіальної громади, – йдеться у оголошенні «Громади села Холмок» у соцмережі Фейсбук. Мітинг заплановано на 9.30 на Площі Народній в Ужгороді перед будівлею Закарпатської ОДА.

Зазначимо, що сусідня, Баранинська громада вже отримала погодження від Закарпатської ОДА, навіть встигла в жовтні минулого року провести вибори та наразі функціонує як ОТГ.

Чому Холмківська громада не «заслужила» такої милості від Геннадія Москаля – незрозуміло.

Справа в тому, що майбутня Холмківська ОТГ за всіма параметрами відповідає чинній методиці. І за кількістю населення, яке може скласти більш ніж 12 тис. жителів, і за площєю — 4921 га.

Школи, дитсадки та амбулаторії загальної практики сімейної медицини також присутні на територіях. Згідно розрахунків фахівців ЗРВ АМУ, в разі створення ОТГ, уже 2017 року громада могла б розпоряджатися додатково 71,8 млн. грн. ПДФО! Надходження на одного жителя зросли б більш ніж у чотири рази — з 1,8 тис. грн до 7,8 тис. грн. Але не так сталося…

Дізнавшись про запланований мітинг, Геннадій Москаль не забарився зі своїм коментарем на власному сайті:

— Анонсований в Ужгороді на 19 квітня мітинг мешканців Холмківської, Сторожинецької і Тарновецької сільрад щодо створення об’єднаної територіальної громади (ОТГ) є спробою шантажу обласної державної адміністрації, – переконаний Геннадій Москаль. – А дата вибрана навмисне в розпал «сакурового» сезону, щоб зіпсувати свято численним туристам, які на запрошення керівництва області в ці дні приїжджають до Ужгорода.

Разом з тим, голова ОДА підказує селянам, що його погодження їм зовсім і не треба:

— Якщо вони дійсно хочуть створення ОТГ, то по новому закону ніякої згоди облдержадміністрації для цього не потрібно, цілком достатньо згоди сіл і Ужгородської міськради.

Москаль резюмує, що ОДА йде шляхом правового вирішення питання щодо створення ОТГ.

— Вирішити його мітингами, транспарантами й гучномовцями неможливо, – додає Москаль.

Водночас, нагадаємо, що нещодавно Верховний Суд відхилив позов Геннадія Москаля якраз щодо децентралізації.

Більше того, наразі керівник Закарпатської ОДА вже заробив славу головного противника децентралізації, за що був не раз розкритикований урядовцями.

Ось як прокоментував директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак заяви Г. Москаля щодо гальмування децентралізаційної реформи на Закарпатті через відсутність голосів облради і непричетність до цього ОДА:

— Проти Москаль особисто. За законом адміністрація має подати цей план, а адміністрація його не подає. Деякі громади утворилися лише тому, що їм вдалося підписати висновки в адміністрації, коли Москаль був у відпустці. І в тих громад дуже важке життя, бо він їх тероризує. Є, наприклад, стабілізаційна субвенція. Так от її ділять між районними бюджетами і ні копійки не дають на ОТГ. Москаль робить усе, аби дискредитувати цю реформу.

Нагадамо, Закарпаття має всього 6 ОТГ. Менше – лише в Київській та Луганській областях

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також