Львівщина вивчатиме досвід Закарпаття

13
0

у розвитку медицини на селі

Депутат Львівської обласної ради, член постійної комісії з питань охорони здоров’я, материнства і соціального захисту ЛОР Василь Пазиняк, який нещодавно був учасником Всеукраїнського Форуму "Здорова нація", ініціюватиме зустрічі членів комісії медичної комісії із колегами із Закарпатської обласної ради. За результатами Всеукраїнського Форуму, який проходив за ініціативи Президента України, стан розвитку медицини на селі у цій області – один із кращих у державі. Про це сьогодні, 24 вересня, повідомив кореспондент Західної інформаційної корпорації.

Як розповів начальник головного управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Михайло Турянчик, на Закарпатті 69 відсотків населення обслуговують сімейні лікарі. В області функціонує 234 сільські лікарські амбулаторії, скорочується кількість фельдшерсько-акушерських пунктів шляхом перепрофілювання їх у сімейні лікарські амбулаторії. Надзвичайно ефективно зарекомендували себе створення відділу охорони здоров’я у кожній районній державній адміністрації. Також область не чекає грошей від держави і щорічно виділяє в бюджеті гроші на закупівлю медичного обладнання, щороку закуповує по 25 автомобілів. Уся проведена робота відразу дала ефект – смертність знизилася, зросла народжуваність, різко зменшилась кількість народжених з вадами розвитку.

«На медицину на селі, яка зустрічає 70 відсотків первинних хворих, виділяється всього-на всього 3-4 відсотки від усього бюджету охорони здоров’я. 60 відсотків смертей на селі, можна було попередити, але цього не сталося. Це докір усім нам» – доповіді Президента України на Всеукраїнському Форумі "Здорова нація".

За результатами цього Форуму Президент дав доручення скликати засідання Ради Національного безпеки, присвячене питанням здоров’я нації.

Як розповів депутат Львівської обласної ради Василь Пазиняк, на Форумі лунали і інші цифри.

Українська нація вимирає найшвидшими темпами у Європі. Захворюваність в Україні у три-чотири рази вища, ніж у Європі. Щогодини в Україні вмирає 84 людини. У 2003 році населення України 52, 5 млн; у 2007 р.– 46,6 млн осіб.

За кількістю медиків ми одні з перших в Європі, а за станом здоров’я – одні з найгірших. Якщо ВВП (виробництво валового продукту) зростає на 1 тис. доларів на душу населення, то тривалість життя зростає на один рік. За цією формулою працює весь світ. В Україні ВВП зросло на 1 тис. доларів, а тривалість життя зменшилась на 9 місяців.

Кожен 50 українець хворіє на онкозахворювання, за 15 років в Україні захворюваність на туберкульоз зросла у 2,4 раза, смертність від нього виросла у три рази. Різко зросла кількість злоякісних пухлин, виявлених віком у дітей віком до 14 років. Щорічно народжується 30 тисяч дітей -інвалідів.

10 відсотків випускників українських шкіл здорові, 1 відсоток шкіл мають басейни, 50 відсотків не мають актових залів, 80 відсотків шкільного інвентарю не підходять за віковими нормами для школярів, що веде до набуття вад розвитку.

Закупівля медичного обладнання здійснюється без врахування реальних потреб, тобто неефективно.

Ми фінансуємо не пацієнта, а площі, ліжка, і т.д. 40 відсотків лікарняних площ використовується не за призначенням.

 

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також