Маленькі мукачівці відсвяткували Масляну (ФОТО)

7
0

Масляна – давньослов’янське свято на честь проводів зими та закликання весни. Святкують його напередодні Великого посту. Під час Масляної влаштовували гуляння і забави, і кожен день тижня мав свою назву. Свої традиції і звичаї.

Свято Масляної, яке відбулося в читальній залі нашої бібліотеки зібрало читачів3-х класів. Учні ЗОШ №10 підготували святкову програму. Показали  присутнім, як наші пращури святкували Масляну. Маленькі артисти розповіли про кожний день тижня Масляної. Розповіли  про народження колодки (поліно з верби), яку прикрашали молоді дівчата квітами , стрічками і пов’язували їх хлопцям на руку. Завітали присутні і на гучний ярмарок, де продавали млинці, пиріжки, свиней та кізочок. Заїхали і до тещі на млинці. Та яка ж Масляна без гуляння, конкурсів та веселих  ігор. Хлопці із задоволенням  позмагалися у перетягуванні каната, а дівчата погралися в улюблену гру „ Подоляночка”. Спробували всі разом відгадати зашифровані слова та ребуси, весело і жваво покидали сніжки.

Найпопулярнішими стравами Масляної є млинці та вареники. Саме млинцями і варениками з різними начинками пригощалися всі присутні у залі. Кажуть, що на Маслиці треба їсти стільки разів, скільки собака хвостом махне – адже весело й ситно проведена Масляна обіцяє багатий і щасливий рік.   

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також