Маму виявив у зашморгу син, а мертвого батька знайшла в сараї донька

7
1

Життя кожної людини -- це Божий дар, найцінніше, що є на світі. Проте не всі так вважають. Мова -- про самогубців. Якщо раніше суїцидальні випадки були доволі рідкісними й викликали значний резонанс, а в сусідів, односільчан, знайомих того, хто наклав на себе руки, справжній жах, то тепер суїциди стаються в краї ледь не щодня. Суспільство звикло до цієї проблеми, як до повального алкоголізму, наркоманії, дитячої проституції і жебрацтва. Як мовиться, таке життя.

Ось кілька прикладів суїцидальних випадків на Закарпатті, що сталися у червні За кожним з таких скупих повідомлень у міліцейській статистиці – людські долі, трагедії цілих родин, сльози рідних. У селищі Батьово на Берегівщині місцева жителька виявила в зашморгу свого 60-річного чоловiка. З якої причини він вирішив накласти на себе руки, невідомо. Урятувати господаря було вже запізно.

Якщо бажання літніх, особливо невиліковно хворих людей вкоротити собі віку, ще якось можна зрозуміти, то тенденція до збільшення кількості суїцидів серед молоді жахає. Вечірньої пори в приймальне вiддiлення Іршавської ЦРЛ карета швидкої допомоги доставила 16-річну жительку одного із сіл району. У юної пацієнтки діагностували медикаментозне отруєння. Як з’ясували іршавські міліціонери, дівчина намагалася вдома покiнчити життя самогубством, вживши надмiрну кiлькiсть якихось таблеток. А в реанімаційне відділення Мукачівської обласної дитячої лікарні днями потрапила 15-річна місцева школярка. Вона також вирішила піти з життя за допомогою невідомих пігулок. На Свалявщині батьки 18-річного хлопця забили на сполох – юнак пiшов з дому в невiдомому напрямку i не повернувся. Про зникнення сина в міліцію повідомила його мати. Слідчо-оперативна група згодом виявила розшукуваного в лiсі неподалік будинку… на дереві в зашморгу.

Жителька одного із сіл Мукачівщині зауважила зранку, що чоловіка підозріло немає у хаті, заглянула на горище – газда висів там у петлі. А в Берегівському районі 53-річна молодиця, хильнувши зайвого, не придумала нічого ліпшого, як встромити собі у груди кухонний ніж. Удар прийшовся в ділянку серця. На щастя, самогубцю вчасно доставили у лікарню, де її врятували медики.

Вельми “оригінальний” спосіб поквитатися з життям придумала жителька Виноградівщини. Перебуваючи в стані алкогольного сп’яніння, жінка випила жменю таблеток валер`янки. Пацієнтці лікарі промили шлунок і відпустили додому, адже в такий спосіб не отруїтися...

Жахливі історії сталися в один день на Берегівщині та Іршавщині. Літні люди знайшли вирішення власних проблем у петлі. Маму виявив у господарській прибудові в зашморгу її син, а мертвого батька знайшла в сараї його донька.

ЧОМУ ЛЮДИ ЛІЗУТЬ В ЗАШМОРГ?

За статистикою, в Україні щороку реєструється близько 16 тисяч самогубств. І це при тому, що кількість населення катастрофічно зменшується. Індекс самогубств у нас становить понад 30 суїцидів на кожні 100 тисяч населення. Ситуація з кожним роком набуває дедалі загрозливіших масштабів. Йдеться вже не про окремі особистості чи групи людей, а про збереження нації, її репродукцію.

Існує багато теорій, які пояснюють причини існування явища самогубства. Засновником науки про самогубство -- суїцидологію вважають Е. Дюркгейма, автора фундаментальної праці "Самогубство" (1897 рік).

Вивчають цю проблему і різні школи суїцидології: антропологічна (пояснює причини суїцидів аномаліями в будові тіла та розвитку організму людини), психіатрична, соціологічна (власне дюркгеймівська), психоаналітична, біохімічна (“звинувачує” у суїцидальності гени та гормони людини), макроприродна (пояснює причину суїцидів впливом планет, довкілля, географічних умов). Однак жодна з цих теорій не здатна визначити достеменно причинний комплекс самогубств.

Суїцидальний феномен визначається соціально-економічними, культурно-історичними, етнічними та іншими аспектами життя людини. Зміна соціального статусу: втрата роботи, вихід на пенсію часто спонукає громадян накласти на себе руки. Особливо тих, для кого робота є сенсом життя. Коли в Росії у жовтні 1998 року почалася економічна криза, кількість самогубців, порівняно з вереснем, зросла вп’ятеро. А Україна й досі в кризі...

Головною причиною вчинення самогубств у нашій державі залишається невідповідне соціально-економічне становище більшої частини її громадян сучасним стандартам життя цивілізованої людини. Найбільш соціально незахищені категорії населення — пенсіонери і молодь -- переважають і серед жертв суїциду.

Однак соціально-економічні причини — не єдине, що штовхає людей до самогубства. Важливу роль тут відіграють морально-психологічні фактори. В останні роки суспільство переживає моральний занепад. Втрачається вплив релігії на свідомість громадян. Церква завжди трактувала самогубство як великий гріх, колись самогубців навіть забороняли хоронити на загальному цвинтарі. Духовне підґрунтя відіграє принципову роль у поступі здорової нації. Для прикладу, серед колишніх соціалістичних республік найменше самогубств було в Польщі (16 на 100 тис.), де традиційно сильними є позиції католицької церкви, а люди – глибоко віруючі.

Не останню роль у збільшенні кількості самогубств в Україні відіграють і політично-правові фактори. Триває процес криміналізації суспільства на тлі скорочення правоохоронних органів. Експерти Європи визнали, що Україну за рівнем корумпованості випереджає лише Азербайджан. Нерідко людина вдається до самогубства, не знайшовши в держави правового захисту від беззаконня -- ті ж приклади самоспалювань в приміщеннях судів, прокуратури та інших державних органів.

Фахівці давно зауважили, що пік самогубств припадає на періоди різких соціальних змін та катастроф: Перша та Друга світові війни, революція 1917 р. та подальша громадянська війна, період горбачовської перебудови тощо. Аналогічну ситуацію ми спостерігаємо останніми роками і в Україні.

Суїцидальні настрої людини визначає й те мікросоціальне середовище, яке її оточує. Нерідко громадяни (особливо діти) вдаються до самогубства через насильство щодо них в сім’ї, приниження, експлуатацію, через нехтування її особистістю керівництвом у колективі, через неможливість самовиразитися, байдужість з боку оточення. Літні люди часто роблять це через невиліковну хворобу. Хтось лізе в зашморг, не витримавши самотності, не переживши зради з боку рідної людини. Схильними до самогубств є й певні соціальні групи, класифіковані за віком, професією, сексуальною орієнтацією тощо. Проте основною причиною, мабуть, є втрата людиною інтересу до життя.

ПОДІЛИСЬ УСМІШКОЮ СВОЄЮ

Кожен випадок самогубства, як і спробу суїциду, слід ретельно вивчати для того, щоб з’ясувати індивідуальні причини, які призвели до трагедії. Знаменитий Зігмунд Фрейд вважав, що кожна людина має таємні причини щодо відхилень від норми, які вмикаються через актуальний конфлікт, а найвищий з конфліктів — це суїцидальний. Тобто теоретично кожна людина здатна за певних обставин до самогубства.

Існує думка, що у своїй смерті винен сам самогубець, який просто виявився слабким, нездатним подолати проблеми, боротися з життєвими негараздами, сприймати поразки, нещастя тощо. Проте значна частка вини в кожному суїциді лежить і на оточенні: рідних та близьких померлого, колегах по роботі, які байдуже поставилися до проблем, які виникли у ближнього, не простягнули йому вчасно руку допомоги. Адже часто просте тепле слово підтримки здатне відвернути людину від фатального кроку.

Тож не будьмо байдужими один до одного. Бо, як казав класик літератури, не питай, за ким подзвін -- він за тобою...

Коментарі

C
crisscross

Почему такая морбидная подборка материалов в пятницу вечером? Ничего повеселее не нашлось? Утопленники...Висельники...зарезанные...(( Ужас.Праздник какой-то, что ли?))

Читайте також