Мер Погорєлов пояснив, чому він проти "мовного" звернення до Президента

19
11

Мер Ужгорода Віктор Погорєлов зізнався, що проголосував проти звернення.

«Є Президент, який сьогодні не прийняв рішення, який  є тим гарантом Конституції для усієї України, який має інституції, які йому дають поради. Я не знаю, підпише він закон, чи ні. А сьогодні до мене підходили різні нацменшини, і висловлювалися, що Закарпаття не може мати тільки українську, російську чи угорську мову.

Русини кажуть: «чому ми не маємо права на мову, дайте нам спочатку. Тут заплутане питання, я не хотів би. Щоб нас втягували у політику» - зазначив Мукачево.net Віктор Погорєлов.  

Коментарі

Г
гость

языковой вопрос - это политика! и мы становимся заложниками некоторых политиков которые вместо социальных , экономических вопросов поднимают этнические конфликты! украинский язык должен быть государственным! ведь в быту говорят все как им удобно и комфортно - право выбора , в какую школу давать своего ребенка тоже нет проблем - есть и венгерские , немецкие , русские, украинские, румынские - тоже право выбора! то что кто-то не знает или не понимает украинский - это дело принципа каждого из нас , ведь в школах преподают укр язык , так как и немецкий , англ , французский и мы не кричим и не возмущаемся , когда при приеме на работу знание англ и немец языков становится основным критерием !!!

А
Анчар

Ніякої підміни понять. Ви, напевно, не були уважними: я писав у найпершому пості про угорців із сіл. Я особисто маю найменше проблем із мовами, бо володію всіма, котрими послуговуються на Закарпатті. А НЕ знати державної мови - не вважаю це за якусь поважану чеснОту. Файних снів:)

2
2Анчар

У Вас, наверное, мало знакомых среди венгров - в Ужгороде все, кого я знаю, минимум сносно говорят по-украински, или по-русски. А большинство вообще прекрасно знает какой-то из славянских языков.

2До Анчара

Какая красивая подмена понятий! Это кому говорят в Венгрии "кифеле", если язык не знают - граждананм или эммигрантам? Почему Вы низводите все национальные меньшиства на Украине до уровня эммигрантов? Это - проявление щовинизма. И кто говорит? И когда говорит? У меня есть несколько знакомых в Венгрии, которые венгерский не знают, и никто им "кифеле" не говорил, стране нужны специалисты. А если в Доброни кто-то не хочет знать украинский - имеет право, нет закона, который объязывал бы знать государственный язык гражданину страны. Конечно, госслужащим не стать без знания государственного языка - но у каждого есть выбор, не так ли. А по поводу России уже ниже писали - в субъектах Федерации активно используют региональные языки. Даже школу не закончить в Башкиростане без знания бащкирского, но то что, чиновником стать.

А
Анчар

До Унгварця А чи не варто все-таки в першу вивчити хоча б до рівня побутового розуміння українську державну мову угорцям? Вони ж вчаться в школі! І держава на це виділяє гроші. Це стосується в першу чергу ровесників незалежності України та молодших від них. А також росіян, котрі за 65 років так і не спромоглися вивчити українську чи хоча б наш діалект.

ДА
До Анчара

Згоден з вами! Як раз в Угорощині і не будеш жити та працювати,якщо мову не вивчиш, там ні з ким не церемоняться-кіфеле вон- якщо не знаєш по мадярськи.А в Росії точно так же - учи русский язик-нет-досвидания на родину. І правильно роблять,це держави,які поважають себе і свою мову в першу чергу.А Україна -яка держава та правителі -такі і закони дибільні.Живете на Україні - та й научіться говорити на державній мові, а говоріть між собою на здоров"я хоть на якій і на будь-якому діалекті,хоть на китайській...

У
Унгварець

Погорелов правий, закон той цуравий, але ліпше, як було. 2Анчар: Угорщина знаменита практичною відсутністю национальних меншин. А в Россії в Татарстані можно писати татарською, чиновники мають знати офіційну мови. Україні до того ще далеко.

А
Анчар

Дивна позиція у мера обласного центру. Ніби він тут не живе і не знає, що в нас молоді угорці з сіл не знають жодного слова ні державною, ні російською, ні корінною для нашого краю русинською мовою. Це ми ще маємо угорську вчити? Хотів би я бачити, якою мовою в Угорщині чи в Росії розмовляють і пишуть чиновники.

ГН
голос народу

Тут логіка проста, ця влада поки керуе то ми на Закарпаті можем писати звернення хоть і у космос. Треба на вибори ходити а не жалітися.

ГН
голос народу

Пане Погорелов!!! Не слухайте всяких націоналісів і нацистів,Ви правильно поступили там є влада яку ми вибрали от нехай і рішае.Нефиг лісти туди шо і так не рішаете, у вас е важливіші питання. Ми-ж самі вибрали ПР от і нех...р нарікати а прийдуть вибори то тоді треба включати мозок.

ВП
Вчитель пенсіонер

Пане Погорелов! Ви ж державний чиновник, мер обласного центру Закарпаття.Ви просто боїтеся іти на конфлікт, Ви боїтеся в першу чергу за себе.Вам глибоко наплювати на державницький підхід до цієї проблеми,яка є дуже болючою та важливою.Багато пишуть тепер у ЗМІ про це актуальне і нагальне питання у державі.Закарпаття багатонаціональний край, де живуть українці,угорці,шваби,румуни,роми,росіяни,євреї,словаки, поляки та багато інших національностей і які говорять вдома чи між собою на рідній їм мові,чи на материнській ,якщо хочете.Але ми маємо поважати свою країну, в якій ми народилися,живемо,народжуємо і виховуємо своїх дітей,а впершу чергу поважати і любити державну мову України,яка об"єднує саме ці нацменшини.Мову треба популяризувати,виховувати з дитинства любити і поважати різні мови,поважати досягнення своїх земляків і прагнути бути освіченим громадянином своєї держави.Ви втратили власну гідність своєю байдужістю до таких сокровенних та духовних речей!

Читайте також