«Мезим» очолилив рейтинг сфальсифікованих медпрепаратів

12
0

Голова Державної служби України з лікарських препаратів та контролю за наркотиками Олексій Соловйов переконаний, що система контролю якості лікарських препаратів в Україні дозволяє досить ефективно виявляти фальсифіковані лікарські препарати.

За даними офіційної статистики, на вітчизняному фармакологічному ринку кількість підроблених лікарських препаратів становить 1-1,8%. 

«Система контролю якості лікарських препаратів в Україні організована таким чином, що кожна окремо взята упаковка потрапляє в наше поле зору три рази: на етапі його ввезення в країну, в лікувальних та аптечних закладах, а також, під час, власне, державного контролю», - сказав Олексій Соловйов у ході прес-конференції, присвяченій проблемі розповсюдження неякісних лікарських препаратів на ринку України. 

 За його даними в 2010 році в аптеках та лікувальних закладах країни було реалізовано лікарських препаратів у кількості 1 млрд. 200 млн. упаковок. У ході проведення контрольних заходів було виявлено, надалі утилізовано або повернуто постачальнику не якісних, фальсифікованих і не зареєстрованих препаратів в кількості 2 млн 500 тис. упаковок на суму 20 млн грн. 

Аналіз показав, що найбільше підробляються противірусні, серцево-судинні, дитячі, гормональні, гомеопатичні, знеболюючі та жарознижувальні засоби, а також антибіотики та вакцини. Як повідомив глава служби, рейтинг найбільш підроблюваних препаратів в 2010 році очолили «Мезим», «Фестал», «Кетанов». 

«Найбільш схильні до підробки ті препарати, які багато рекламуються», - підсумував глава Державної служби України з лікарських препаратів та контролю за наркотиками. 

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, 20% усіх ліків в аптеках України - підробки. У Європейському союзі, з метою посилення боротьби з підробленими лікарськими препаратами, передбачається введення додаткових захисних заходів, які б гарантували його справжність. 

Крім того, українські фахівці і виробники впевнені, що необхідно віддавати перевагу препаратам і товарам, упаковка яких захищена голограмою.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також