Мінцифри представило рекомендації щодо використання штучного інтелекту у медіа

18
0

Швидкий розвиток штучного інтелекту став справжнім світовим трендом в останні кілька років та зумів знайти застосування буквально скрізь.

Робота із різного роду текстом стала одним із головних напрямків штучного інтелекту, тому власне сучасна журналістика вже сьогодні зазнає відчутного впливу штучного інтелекту. У Мінцифри наголосили на відповідальному впровадженні таких інструментів та наголосили на Керівних принципах.

По-перше - етичність та правдивість

В окремому документі наголошується, що інструменти штучного інтелекту сьогодні можуть бути використані у журналістиці буквально на будь-якому етапі - від збору інформації до формування її кінцевого вигляду. Минулого року весь світ спостерігав за тим, як штучний інтелект генерує контент різного формату, який легко сприйняти за правду, тому можливості окремих інструментів сьогодні дійсно вражають. Втім, найбільше застосування штучного інтелекту досі залишається у галузі розваг. Наприклад, такі ігрові платформи як Vipcasino активно впроваджують ШІ для покращення та оптимізації роботи.

Головною рекомендацією щодо використання інструментів штучного інтелекту у журналістиці є дотримання базових правил журналістської етики та основних цінностей - правдивості, неупередженості, точності, поваги до приватного життя тощо. Можливості сучасних технологій можуть легко знехтувати цими постулатами та бути використані з метою обману споживача контенту.


Основні обов'язки медіаресурсів

Зі зростанням популярності використання інструментів ШІ до традиційних обов?язків журналіста додаються нові, що спрямовані на врахування особливостей роботи із такими технологіями:

  • Перевірка легальності та законності штучного інтелекту;
  • Оцінка ризиків використання;
  • Розмежування та позначення контенту, згенерованого штучно;
  • Дотримання прав інтелектуальної власності.

Робота за такими принципами мінімізує ризики для репутації видання та захистить споживача від неправдивої інформації.

Поради Мінцифри засновані на міжнародних практиках використання ШІ. Нагадаємо, що сьогодні у Європі активно обговорюються питання посилення регулювання штучного інтелекту задля уникнення можливого порушення особистих кордонів людини та впливу на неї

З приводу використання його у журналістиці залишається важливим відповідне позначення контенту з використанням штучного інтелекту, а також оприлюднення інформації про те, які саме інструменти використовувалися. Також важливим залишається пріоритет людського фактора, адже ШІ варто розглядати лише як допоміжний інструмент у роботі.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також