Міжгірщина перша по будівництву

11
0

В обласному рейтингу з соціально-економічного розвитку і, зокрема, з будівництва і здачі в експлуатацію житла, об’єктів соціально-господарського призначення наш район увійшов у першу десятку кращих в області. Веду про це розмову з головним державним інспектором обласної державної інспекції архітектурно-будівельного контролю Василем Бошотою.

 

— Що, на вашу думку, могло забезпечити досягнення такого позитивного результату?
 
— По-перше, керівництво району на чолі з головою РДА Василем Щурем приділяло належну увагу розвитку будівельної галузі нашого смерекового краю. Особливо виконанню планових наміток з проведення визначених обсягів БМР у шляховому господарстві, на об’єктах соціально-господарського призначення та житлового будівництва. Упродовж 2011 року про це йшлося на численних нарадах обласного і районного рівнів з участю керівників місцевих рад, суб’єктів господарювання і бізнесових структур Міжгірщини.
 
По-друге, більшість із них проводилась за участі обласного керівництва інспекції ДАБК на чолі з Василем Кобликом, районних владних структур. Досить сказати, що завдяки цьому в п’яти населених пунктах району введено в експлуатацію дошкільні навчальні заклади, відремонтовано інші об’єкти соціальної сфери в десяти населених пунктах.
 
По-третє, у ході цих важливих заходів було вироблено чітку стратегію посилення контролю за веденням самовільного будівництва як житла, так і багатьох об’єктів так званої підприємницької капітальної структури. Саме на цих нарадах ми ознайомлювали присутніх з доповненнями чинного законодавства щодо застосування певних мір до порушників такого у будівельній галузі Міжгірщини. Але тоді йшлося про застосування діючих норм і зобов’язань. Нині вони набагато жорсткіші.
 
— Василю Юрійовичу, але давайте повернемось таки до мого першого запитання про те, що могло стати запорукою, що район вийшов на такі позиції у будівельній галузі Міжгірщини?
 
— Не буду говорити про те, що в налагодженні жорсткого контролю за зведенням житла і об’єктів господарювання здійснювався дієвий контроль як з боку нашої інспекції, так і керівництва району. Протягом минулого року відповідальними працівниками обласної інспекції ДАБК та РДА здійснено більше 20 рейдових перевірок щодо дотримання норм і вимог чинного законодавства у будівельній галузі Міжгірщини. Як правило, вони проводились спільно з колегами будівничої справи та представниками органів місцевого самоврядування. Адже на Верховині є багато охочих звести красень-будиночок, який чудово вписався би в навколишній дивокрай у будь-якій місцині району.
 
Відрадно, що в більшості населених пунктів нашого регіону забудовники з розумінням відносились до розв’язання проблемних питань щодо будівництва об’єктів різних форм власності і господарського призначення. Та попри все за здійснення рейдових перевірок у минулому році оформлено 24 приписи щодо порушення норм і правил у будівельній галузі. Крім цього, начальником обласної інспекції ДАБК Василем Кобликом було прийнято 21 постанову про накладення штрафних санкцій на посадових осіб, відповідальних за недопущення самовільного будівництва на території району і, зокрема, тих же самовільних забудовників. У цілому, штрафні санкції за минулий рік становлять майже 3400 грн., накладені як на відповідальних осіб, так і забудовників з числа фізичних і юридичних осіб.
 
— Василю Юрійовичу, впевнений, що ці цифри і факти змусять багатьох серйозно замислитись над тим, чи варто таки порушувати закон у будівельній галузі. Скажіть, будь ласка, що є причиною того, що окремі забу-довники все-таки порушують його за зведення житла, господарських споруд, об’єктів соціально-господарського призначення, малих скульптурних форм тощо?
 
— У будівельній галузі Міжгірщини я працюю багато років і завжди доводилось здійснювати контроль за спорудженням тих чи інших об’єктів господарювання. Хочу наголосити, що останніми роками порушення норм і правил чинного законодавства у будівельній галузі Міжгірщини значно скоротилось у порівнянні з 90-ми роками минулого століття, але вони є і сьогодні. Найчастіше порушення виникають із-за причини безгрошів’я горян, масового заробітчанства у нашому гірському краї. Я пересвідчився у цьому за багатьох рейдових перевірок як у населених пунктах Тереблянської долини, так і ареалу р. Ріка. Заробітчани, повертаючись додому після чергових сезонних робіт, одразу закуповують будматеріали і зводять житло. Звісно, на все коштів не вистачає. Тож вони знову їдуть у далекі світи, щоби заробити копійчину. В той же час документи на зведення житла чи господарських будівель оформити відповідним чином нікому. Отак і виникають численні порушення букви закону. Такі факти нашої дійсності мають місце в Колочаві, Негрівці, Синевирі, Голятині, Новоселиці, В. Студеному, Вучковому та інших населених пунктах Міжгірщини.
 
Хочу сказати, після опублікування Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності та вдосконалення державного регулювання у сфері містобудівної діяльності” (від 22.ХІІ.2011 року за №4220-ІV), вимоги щодо будівництва об’єктів різних форм і власності господарського призначення стали ще більш жорсткими. Так, за порушення вимог чинного законодавства, будівельних норм, державних стандартів у будівельній галузі і діючих правил у ході зведення таких об’єктів штрафні санкції у порівнянні з діючими у минулому зросли у 100 разів.
 
До прикладу, за невиконання вимог приписів, оформлених працівниками обласної інспекції ДАБК, штрафні санкції можуть накладатись у сумі від 300 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Тож варто замислитись над тим, що зводити житло чи інший господарський об’єкт треба за належного оформлення відповідної документації згідно з буквою Закону.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також