Міжгірських школярів вчили солідарності з ВІЛ-інфікованими

6
0

Щороку 1 грудня, у Всесвітній день боротьби зі СНІДом вже традиційно для учнів Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 шкільний актив організовує ряд навчально-педагогічних заходів, спрямованих на застереження та привернення уваги шкільної молоді до проблеми поширення СНІДу.

 

За ініціативи шкільного психолога Мар’яни Підберезької серед учнів 8-9 класів було проведено анкетування на тему: “Що ти знаєш про СНІД?”. Також з нагоди відзначення дня солідарності з ВІЛ-інфікованим класний керівник 9-В класу Тетяна Вегеш провела відкритий урок під назвою: “Не легковаж здоров’ям тіла”. До заходу долучилися заступник директора школи з виховної роботи Тетяна Юрик, шкільний психолог Мар’яна Підберезька, класні керівники навчального закладу.
 
Виступаючи перед учнівською аудиторією, Тетяна Вегеш наголосила на безцінному людському дарі — здоров’ї, яке часто починаємо цінувати лише тоді, коли втрачаємо. Після учні виступили із самостійно підготовленими рефератами на тему СНІДу. Зокрема, Яна Форос та Євгенія Іванина розповіли про історію страшної недуги. З почутого учні дізналися, що вірус імунодефіциту людини вчені відкрили на початку 80-х, а в 1988 році ВОЗ оголосив 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Відрадно, що виступи учнів супроводжувались унаочненням за допомогою новітнього обладнання — мультимедійної дошки, де синхронно з виступом тематично змінювалися ілюстрації на відповідну тематику, що, безперечно, сприяло більш повноцінному сприйняттю поданого матеріалу слухачами. Відповідав за організацію ілюстрацій вчитель інформатики школи Василь Василевський.
 
Продовжили тему своїх колег Марія Мушка та Ольга Звірич. Дівчата повідали про симптоми та шляхи передачі інфекції. Цікаво, що зовнішні ознаки на перших стадіях інфікування схожі на звичайнісіньку застуду, тому виявити її можливо лише за допомогою спеціальних аналізів. З цього приводу вчителька Тетяна Вегеш наголосила, що при райлікарні працює кабінет “Довіри” (зав. Вікторія Бальцій), де відповідний аналіз на ВІЛ-статус пройти може кожен бажаючий.
 
Школярі дізналися, що ВІЛ в основному передається трьома шляхами: від матері дитині, через кров (ін’єкції, переливання крові) та статевим шляхом і не передається в побуті — через продукти харчування, посуд, при кашлі чи чханні, при рукостисканні, обіймах і т. ін. Тетяна Василівна наголосила, що потрібно толерантно ставитися до людей, хворих на СНІД, ми не повинні цуратися їх, адже ВІЛ не передається в побуті. Лише порозуміння та наша підтримка можуть допомогти таким людям одужати, адже СНІД — наша спільна проблема.
 
Учениці Ірина Кривка, Вікторія Пилипчинець та Іванна Гримут підготували статистичні дані по Україні та світі щодо ситуації розповсюдження ВІЛ-інфекції. У нашій країні щодня реєструється до 48 випадків зараження ВІЛ. Прогнози на майбутнє також не втішні, адже до 2014 року експерти передбачають збільшення хворих на СНІД майже вдвічі.
 
В кінці уроку серед учнів було проведено конкурс на кращий санбюлетень. Також вони отримали поради, як вберегти себе та своїх близьких від цієї страшної недуги. В першу чергу потрібно бути обізнаним, щоб знати з чим маєш справу; відповідальним за здоров’я своє і рідних; бути обачним і обережним, адже згідно з статистикою, найбільше випадків зараження СНІДом припадає на шкільний вік. Тому подібні заходи мають надзвичайну вагу і відіграють величезну роль у формуванні здорової, повноцінної особистості.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також