Міжгірський центр зайнятості відзначив чергові іменини

18
0

Ні для кого не секрет, що в нашому гірському краї одна з найнагальніших проблем — це працевлаштування, яка особливо загострилась у часи економічної депресії. Вже понад 20 років не залишатися сам-на-сам з бідою безробітним допомагає колектив працівників районного центру зайнятості.

 

Створена в 1991 році державна служба зайнятості є ровесником незалежності нашої країни і сьогодні їй виповнюється 21 рік. Саме цій події була присвячена тема “круглого столу”, який цими днями відбувся в приміщенні адмінбудинку Міжгірського РЦЗ за участі керівництва районної служби: заступника директора РЦЗ Георгія Чернишука, начальника відділу активної підтримки безробітних Івана Барана, начальника відділу взаємодії з роботодавцями Олени Чепари та запрошених гостей, серед яких — заступник голови райради Юрій Стецюнич, начальник управління економіки райдержадміністрації Анатолій Воволка, заступник начальника відділення фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань Юрій Боровий і соціальні партнери.
 
Урочисте засідання вступним словом відкрив Георгій Чернишук, який у першу чергу подякував учасникам “круглого столу” за належну увагу до даної події. Коротко зупинився на історії розвитку служби в нашому районі. Адже за 21 рік становлення колектив центру зайнятості зазнав значних змін, починаючи з невеличкого штату доріс аж до 26 працівників. Переломним став 1994, коли по вулиці Ольбрахта було введено в експлуатацію службове приміщення, де районний центр зайнятості знаходиться й сьогодні.
 
З року в рік удосконалювалася робота з підтримки безробітних. Завдяки новітнім технологіям вже у 2001 році державна служба зайнятості користувалася єдиною базою даних обліку безробітних, а в 2003 — з’явилась принципово нова система, яка надавала можливість швидко знаходити вакантні місця. Сьогодні всі установи ЦЗ в Україні перейшли на сучасну систему обліку, яка надає можливість безробітним у режимі Онлайн самостійно шукати наявні поточні вакансії. Взагалі служба зайнятості завжди була флагманом за впровадження найновіших технологій, що, безумовно, позитивно відбивалося на її роботі.
 
З детальною інформацією з проведених профорієнтаційних заходів виступив начальник ВАПБ Іван Баран. Щонайперше робота в цьому напрямку активно ведеться з учнівською молоддю. У поточному році у 13 загальноосвітніх закладах району встановлено новітні профорієнтаційні термінали, за допомогою яких школярі можуть власноруч ознайомитися з ринком праці, вибрати майбутню професію. Разом з цим майже у всіх школах встановлено профорієнтаційні стенди. Також у РЦЗ активно використовується мобільний профорієнтаційний центр. У цьому році за спонсорської підтримки районної служби зайнятості в двох ЗОШ проведено тематичні КВК.
 
Активна робота ведеться з перекваліфікації робітників. У цьому році на базі Міжгірського профліцею та навчальних закладів області відповідну перепідготовку пройшли 322 чоловіки. Продовжується активна підтримка безробітних, які хочуть відкрити власну справу. Лише в цьому році 32 новоспечених підприємці отримали одноразову допомогу в сумі від 5,5 тис. до 22 тис. грн.
 
Про один з найважчих напрямків роботи РЦЗ — взаємодію з роботодавцями розповіла начальник ВВіР Олена Чепара. Олена Юріївна наголосила на специфіці даного напрямку, адже тут необхідно поєднати інтереси роботодавця та безробітного. На даному етапі найпопулярнішим видом заохочення залишається дотація, за якої роботодавцю виплачується компенсація за створення робочого місця.
 
В ході обговорення нагальних питань з пропозицією залучити до громадських робіт, зокрема, що стосується знищення борщівника Сосновського — рослини, яка тероризує долини річок Репинки, Ріки та прилеглих до них населених пунктів, певну частину безробітних. Від цього була б подвійна користь як нужденним у працевлаштуванні (хоча б на певний період), так і громаді сіл. Дану пропозицію схвалили всі учасники засідання.
 
Підсумовуючи результати “круглого столу”, заступник директора РЦЗ Георгій Чернишук висловив надію, що з розвитком туристично-рекреаційної галузі в районі з’являться нові робочі місця, що дасть змогу працевлаштувати значну кількість безробітних, зокрема молодь.
 
Грамотами РЦЗ за активну участь у реалізації державної політики, програми соціально-економічного розвитку району нагородили: Річківську, Тюшківську сільські та Міжгірську селищну ради; приватного підприємця, директора мотелю “Арніка” Василя Попадинця; методиста відділу освіти РДА Оксану Маслей; шкільних психологів Міжгірської СЗОШ ім. А.Волошина та Міжгірської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, відповідно Світлану Баран та Мар’яну Підберезьку.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також