МПР треба поширити на все Закарпаття

10
0

Україна жорстко диктує умови запровадження малого прикордонного руху

Держави-сусіди Закарпаття, які незабаром стануть членами Шенгенської зони, за її умовами мусять запровадити з нами так званий малий прикордонний рух. Тому, як пояснив на брифінгу у вівторок начальник Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернест Нусер, Україна досить наполегливо просуває свої пропозиції щодо його організації. Так, наша пропозиція, щоб він розповсюджувався не на 30, а на 50 кілометрову зону, прилеглу до кордону. Але тоді ним зможуть користуватися 90% мешканців області, а частина Свалявського, Міжгірського та Воловецького районів будуть обділені, тому варто розповсюдити режим безвізових поїздок до Словаччини, Угорщини, Польщі на все Закарпаття.

Малий прикордонний рух повинен почати діяти з початку 2008 року, коли країни Вишеградської четвірки увійдуть до Шенгенської зони і за ним громадяни, які проживають у визначеній зоні, зможуть їздити до цих країн за пластиковими посвідченнями, виданими на основі внутрішніх українських паспортів. Термін їх дії планується на 1 або й 5 років. На території цих країн українці теж повинні будуть перебувати лише на визначеній території (30-50 км від кордону), а якщо подадуться далі – можуть мати проблеми з поліцією аж до заборони на в’їзд у цю державу.

Українська сторона наполягає, щоб картки для спрощеного переходу видавались консульствами безкоштовно, тоді як угорська сторона (зі словацькою переговори ще не почалися), щоб вони коштували як шенгенська віза – 35 євро. Також угорці кажуть, що ценз осілості (термін, який людина проживає на цій території до запровадження МПР) повинен бути 5 років, а українці – що три.

Суттєвим каталізатором для розвитку транскордонного співробітництва, за словами Нусера, має стати Євро-2012. Готуючись до Чемпіонату, Закарпаття за допомогою загальнодержавних програм та фінансування з різних джерел, може вирішити багато питань стратегічного розвитку. Передбачається, що незабаром до 70% туристичного потоку з-за кордону, у тому числі й на Євро-2012, буде проходити через нашу область. Ідеально було б, щоб до того часу збудували сучасний автобан і колію для швидкісного потягу – з Будапешта до Чопа і зі Львова до Києва вона вже є – треба прокласти лише через Закарпаття.  

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також