Мукачівці мають змогу оцінити творчість художників з Румунії (ФОТО)

11
0

Мистецька подія яка розпочалася в Мукачеві 18 травня стане цікавою для жителів та гостів міста, з позиції естетичного збагачення.

Адже тема образотворчого мистецтва була та є актуальною для поціновувачів мистецтва, колекціонерів, а також людей які не байдужі до прекрасного. У залах Мукачівського історичного музею «Паланок» проходить виставка творів живопису та скульптурної пластики митців з м. Бая Маре (Румунія). Чим цікава ця виставка? Водночас, це відображення певного історичного зрізу відомої мистецької колонії художників в Нодьбаньо. Заснування цього осередку започатковано відомим художником-педагогом світового масштабу — Шимоном Голлоші у 1896 році. Сьогодні сягає дата — 120 років заснування колонії, що й стало мотивацією відкриття виставки.

Святкування ювілею розпочалося 8-го березня в м. Бая Маре відкриттям творчої виставки живопису, в якій прийняли участь члени румунської спілки художників повіту Марамуреш, а також й мукачівські митці Золтан Мичка, Андрій Іванчо, Юрій Шелевицький, Ігор Луценко. В рамках святкування 4 травня в м. Бая Маре відбувся творчий пленер та науково-практична конференція за участі художників і науковців з Румунії, Франції та України. В контексті конференції обговорювались проблеми сучасного та історичного в мистецькому світі, зокрема порушувалися окремі питання творчо-педагогічних здобутків Ш.

Голлоші, його місце в мистецтві сьогодні. Символічно, пленер та конференція завершились 7 травня в Україні м. Тячів, де довгий час працював та відійшов у світ інший Ш. Голлоші. У рамках святкувань була відкрита меморіальна дошка художнику. Урочисте відкриття представляли Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, префект повіту Марамуреш Себастіан Лупуц, Президент Національної академії мистецтв Андрій Чебикін, почесний академік,Народний художник України Золтан Мичка, заступник голови Закарпатської ОДА Олександр Петік.

На відкритті, чи не вперше були присутні представники культурних вірменських товариств з України та Румунії. Товариство вірменської культури Закарпаття «Арарат» представляли Сергій Нікогосян (Заступник голови правління) та Рузанна Варданян (Перший керівник вірменської недільної школи в Ужгороді). З Румунського боку був присутній голова вірменської спілки Марамурешу Геделян Сілву Сорін. До відкриття також долучилися й художники з Румунії та Франції. В той же день відбулося відкриття виставки в міській галереї ім. Ш. Голлоші, яка сьогодні експонується й в Мукачеві. Експозиція представляє твори членів румунської спілки м. Бая Маре.

Запропонована виставка дає можливість мукачівцям та гостям міста оглянути та оцінити новітні тенденції сучасного мистецтва наших сусідів. В іншому контексті ми стаємо свідками певного історичного зрізу в розвитку мистецтва відомої Нодьбаньської колонії в якій навчалися і працювали митці з багатьох країн світу в тому числі й українські.

Серед учасників сьогоднішньої виставки є відомі митці повіту Марамуреш в Румунії — Лаура Ґінея — доктор візуального мистецтва, президент румунських художників міста Бая Маре, а також Стефан Паскуш — архітектор, президент архітекторів Румунії міста Бая Маре «Nord West», а також художники Адріан Прікоп, Лес Паул, Нікола Катсавані. У виставці також прийняли участь художники з Франції представники університету SOPHIA ANTIPOLIS Паул Пассе, Вінсент Ламберт, Целін Ґабон.

Ігор Луценко, Кандидат мистецтвознавства

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також