Мукачівців навчать боротися зі стресом

9
8

Осінь – улюблена пора для стресів. І це не дивно, бо в демісезонний період організм відчуває підвищені навантаження через перебудову біоритмів. Як наслідок – знижуються захисні функції організму.

Стрес – це не просто поганий настрій. Сильний стрес руйнує все тіло і в першу чергу страждає головний мозок. Науково доведено, що в стресовому стані  відбуваються  наступні зміни:

- виробляється «поганий» гормон кортізол, який провокує депресію,

- змінюється розмір і структура головного мозку,

- зменшується кількість нейронних зв’язків,

- підвищується риск серцево-судинних захворювань.

Що людина відчуває у стані стресу? Частіше всього з’являється тривога, напруження, роздратування, агресія, або навпаки – різкий занепад сил і апатія. Стрес може виникнути навіть після важкого напруженого дня або важких перемовин.

Що з цим робити і чи є в нашому організмі механізми, які дають можливість захиститися від стресу?

Кожен з нас  із шкільного курсу біології має уявлення про явище гомеостазу. Організм як тварин, так і людини є відкритою системою, що досить сильно пов'язана із середовищем існування. Гомеостаз — це постійність внутрішнього середовища і фізіологічних функцій організму (сталість хімічного складу та фізико-хімічних властивостей).  Він виражається наявністю ряду стійких показників: тепрератури, тиску крові, водно-сольового балансу і т.д. Коли зовнішні умови виводять систему із рівноваги включається механізм саморегуляції, який дозволяє системі через деякий час повернутися до норми. Саморегуляція – поступове звикання до чогось.

В наш час дуже багато інформації про стрес і його вплив на людський організм. Одні кажуть, що стрес має позитивний вплив на людину, бо заставляє її активно призвичаюватися до нових умов, а отже виходити із зони комфорту і рухатися вперед і таким чином розвиватися. Інші, твердо переконані, що стрес має негативний вплив на людину аж до руйнування її. Істина, як завжди, десь по середині. Вважаю, що треба чітко визначитися з цим питанням, щоб зуміти розпізнати наближення стресу і допомогти собі.

Стрес має позитивну дію і загартовує організм, якщо його дія і тривалість такі, що система не втрачає здатності повернутися до норми.
Якщо стрес дуже сильний за дією або тривалістю і виводить систему із рівноваги настільки, що вона втрачає здатність на довгий період або, навіть, на зовсім повернутися до норми – він є згубним для організму.

Механізму гомеостазу через механізм саморегуляції підпорядковані всі процеси в нашому організмі і психіці. Значить всі психічні стани і процеси можна тренувати. Звідси випливають, принаймні дві, дуже втішні новини. Перша. Ми можемо через тренування значно розширити адаптаційні можливості нашого організму. Друга. Розвиваючи і тренуючи саморегуляторні властивості нашого організму,  повністю захистити себе від згубного впливу стресу і навчитися керувати ним.

Ритм життя сучасної людини сильно змінився і далі зростає. Шкідливий вплив зовнішнього природного і соціального середовища, в яких живе сучасна людина, стає все більш агресивним. Нервова система людини не витримує такого шаленого натиску і зношується.  Ми накопичуємо втому і напруження. Окрім цього, емоції, які ми переживаємо день за днем, залишають в нашому тілі відбитки у вигляді напружень. Психотип людини повністю проявляється в її тілі і формує його поставу. Автоматично формуються ключові схильності до тих тілесних проблем, які постануть перед людиною в процесі її життя: грижі, остеохондрози, гіпертонія та інші тілесні захворюваннями. Тобто, психологічне напруження породжує тілесне напруження. Хронічне тілесне напруження поступово виводить нас із рівноваги і заставляє почувати себе дедалі гірше. Іншими словами, це стрес, що діє протягом довгого періоду часу і є для організму згубним.
Напрям у медицині, що вивчає вплив психологічних факторів на виникнення і подальшу динаміку соматичних (тілесних) захворювань у наш час став самостійною наукою, яка носить назву Психосоматика. Сучасні вчені стверджують, що лише 10% відсотків хвороб людини мають генетичний характер, інші 90% – психосоматичний.

Сучасній людині конче необхідно навчитися регулювати свій стан і знімати стреси автоматично.

А цьому можна навчитися? І як швидко?

Практика занять у групах, які я веду підтверджує, що цьому можна навчитися  досить швидко.

Із самого початку моєї діяльності інструктора гімнастики Жим Лам я стикнулася з явищем, яке змусило мене  до  ще більшого заглиблення  у фізіологію і психологію людини. Справа в тому, що гімнастика Жим Лам передбачає повний контакт з тілом і психікою в процесі заняття. Щоб досягнути такого контакту, той хто займається, спочатку має своєму тілу послати любов, повагу, підтримку і лише після цього, навантаження у вигляді тих чи інших вправ. Іншими словами, щоб тіло прийняло зцілюючі процедури, воно повинно бути вільним від напружень, принаймні від тілесних.  В цьому якраз і була проблема. Хоч на початку заняття я і проводила медитації на розслаблення і зняття напруження, але для багатьох цього було замало і результат від занять був не таким швидким і повним, як передбачає система Жим Лам. Це змусило мене багато вчитися, шукати і експериментувати. На сьогоднішній день, накопичений практичний досвід вилився в окрему систему практичних занять з ефективної профілактики і регуляції стресів, який я назвала «Уроки саморегуляції». На цих заняттях можна буде навчитися регулювати самостійно і ефективно свій внутрішній стан, а в подальшій перспективі і події навколо себе і все своє життя.

Для кого ці практичні заняття рекомендовані?

Для всіх:

- хто в процесі своєї діяльності або життєвих обставин зазнає напружень тілесних чи психологічних,
- хто хоче звільнитися від уже накопичених стресів і напружень,
- звільнитися від тривоги, страхів і різноманітних фобій,
- навчитися самостійно знімати наслідки власних переживань і травм,

А також для тих, хто хоче розвинути нові корисні якості:

-  енергійність, уважність, креативність,
- здатність управляти своїм емоційним станом,
- здатність управляти емоційним станом інших людей.

«Уроки саморегуляції» будуть проводитися щосуботи, (починаючи з 01.11.16) за адресою:  вул. Зелена, 37 (психолого-педагогічний центр «Сім’я»).

29.10.16 – перше відкрите(безкоштовне) заняття для всіх бажаючих, хто хоче більше дізнатися про методику і зробити перші практичні кроки на шляху саморегуляції.

Будь-яка інформація за тел. 0958786896. Сертифікований інструктор – Наталія.

Коментарі

Ю
Юта

Всім доброго дня і доброго здоровя! На перше заннятя прийшла і залишилась задоволеною. Настільки спокійною, урівноваженою вийшла з залу, що це словами не передати. А перед тим дуже багато роботи переробила, як ми всі жінки на вихідних хочемо все зробити за один день. І тому коли йшла на заннятя, то ще подумала, як мені буде важко, напевно я нічого не зможу робити. Але результати настільки позитивні, що коли поверталась додому, то думала "гори зверну". На занятті почула багато цінної інформації, відпочила, розгрузилась, та ще стару емоцію, яка мене дуже турбувала я змогла відпустити. Рекомендую всім спробувати, а далі кожен вирішить для себе, чи продовжувати чи ні.

М
Мирослава

відвідавши перше заняття я побачила що методика справді працює і надзвичайно проста, я звільнилась від напруження,негативних емоцій, переживань, покращився настрій, з нетерпінням чекаю наступного заняття. Дякую Наталії.

А
Алла

Методика дійсно працює. Я на перше заняття прийшла з роботи ( звичайно ж втомлена). Вже через 15 хв. втому як рукою зняло. А головне, що все це можна робити вдома і вік не має значення. Дякую Наталії за відмінний урок. З нетерпінням чекаю наступних занять.

К
Ксеня

Вітаю Наталію із завершенням великої праці і творчого пошуку, які викладені в цій статті. Результатом цієї праці являється система практичних занять з ефективної профілактики і регуляції стресів «Уроки саморегуляції». Система діє дуже ефективно, результати відчутні швидко. Здається вправи таки простенькі, але як вони розгружають наш мозок, знімають стреси і все ті прблеми, що ми накопили за своє життя. Заняття в групі єфектиініші як поодинці. Тому по щирому заздриш мукачівцям. Вони мають інструктора, який постійно є в творчому пошуку і готовий поділитися знаннями.

І
Ірина

Займаюсь у групі не перший рік.Дуже мені подобались всі види вправ на різні органи.Та не відразу повірила що , стресові ситуації впливають на тіло людини. Прикладаючи багато зусиль на фізичні вправи я не могла скинути '',багаж''проблем з роботі , непорозуміння у сімї .В черговий раз, в робочий час, у не спецільно виділеній медитації я спробувала мінімізувати вплив "ззовні" і це подіяло- я повірила, що керувати стресом можливо. А слова інструктора'' що тренується те й розвивається" збуваються, тому вчімось, розвиваймося і будьмо зровими і

ДВ
До влади

Не створюйте мени стресових ситуацій і тоді не потрібно мене вчити їх уникати.

ДМ
До медсестра

Для чего писать бессмысленные коментарии... Ваше правописание пугает... Может вы самоучка или все-таки неуч????

М
медсестра

ну если єтот сертифиціированній инструктор с дипломом мду, извините пуст идут лучше к нормальнім психологам. а не типа бандурчак люди из соцобеса, колядки людмилі, которіие за год получили диплом магистра в местном муду, колядка свообще пристроилась из кабинета довіри ЦРЛ которая только и имеет папку их сертификатов и дипломов всяких шарлатанских курсов, кроме гдиплома врача или психолога государственного образца.

Читайте також