На асфальті кукурудза не росте

7
0

Місцеву владу просять по газдівськи поводитися із землею

Не треба нікого дурити, виділяючи землю у місті буцімто для городництва, а на Драгобраті — для садів та виноградників, — наголосив минулого тижня керівникам районів і міст перший заступник голови ОДА Іван Балога на засіданні колегії облдержадміністрації.

Після детальних виступів керівників усіх служб, що причетні до земельних питань і порушення актуальних проблем цієї сфери, Іван Іванович ще раз звернув увагу, що земля — колосальний ресурс і розпоряджатися нею треба мудро. За підсумками надходжень до бюджету у першому півріччі варто знайти кошти на інвентаризацію, грошову оцінку земель, а відтак провести планування з урахуванням перспективи.

Спочатку, радив Балога, треба забронювати місце для кладовища, де можна ховати людей протягом найближчих 35-40 років. Також площу, зокрема в селах, відвести під пасовище. Проаналізувавши динаміку шлюбів і народжуваності — передбачити територію для житлової забудови, у тому числі, де це доцільно, багатоквартирної. Там, де усі, кому належить, отримали земельні паї — добре, де ні — забронювати площі і для розпаювання. Окремо — місце для соціальних об’єктів, бізнес-забудови, у тому числі частину земель для цього можна продати, решту — здати в оренду. Але все це не виділяти, а реалізовувати з аукціону. Тоді будуть кошти і на утилізацію сміття, і на дольову участь у спорудженні соціальних об’єктів та багато іншого.

Розумно треба підходити і до питання земель з огляду на протипаводковий захист населених пунктів. Бо в багатьох уже нині годі проводити роботи через те, що землі поділені між приватними особами. Наприклад, жителі Зарічева на Перечинщині просять захистити їх від паводку, а коли туди прийшли спеціалісти Облводгоспу — їх не пустили власники розпайованих земель. А в селі Бене на Берегівщині вже видано державні акти аж на землю, що посередині річки.

Управління земельних ресурсів на колегії отримало завдання спільно з управлінням АПК розробити програму збереження ґрунтів, а на одній з найближчих сесій облради планується затвердити землі рекреаційного призначення.

Торік в області через аукціон було продано 27 земельних ділянок несільськогосподарського призначення загальною площею 17,24 га, вартість продажу —10,95 млн. грн., при стартовій вартості – 8,29 млн. грн. Нині підготовлено документацію ще на 25 земельних ділянок, загальною площею 20,25 га, стартова вартість яких складає 15,77 млн. грн. Однак на 27 земельних ділянок загальною площею 18,47 га за експертною  вартістю на 16,08 млн. грн., підготовлених на аукціон через нерозторопність місцевих керівників термін дії експертної грошової оцінки закінчився...

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також