На Берегівщині «сонячні батареї» використають для опалення та вуличного освітлення

14
0

Експерти Європейської комісії моніторять на Закарпатті реалізацію проектів ПРООН.

3 жовтня Закарпаття відвідали експерти Європейської комісії у складі моніторингової місії ЄС та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». В Ужгороді Олена Крилова та Ільдар Гізазуллін зустрілися представниками обласної влади.

Під час засідання круглого столу експерт Європейської комісії Олена Крилова розповіла, що Європейський Союз налаштований і в майбутньому продовжити роботу проекту в Україні, та зокрема, у Закарпатській області.

За період першої фази проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», що тривала з 2008 по 2011 роки, в області було створено 58 громадських об’єднань. Спільно з ЄС та місцевою владою вони реалізували 61 мікропроект у 9 районах Закарпаття. Загальна сума ініціатив склала 9 мільйонів 481 тисячу гривень. Ці ініціативи були спрямовані в першу чергу на енергозбереження соціальних об’єктів - 40 проектів, водопостачання - 3 проекти, у галузі охорони здоров’я - 17 проектів, покращення екологічної ситуації - 1 проект.

У червні 2011 року розпочалася друга фаза Проекту ПРООН. Нині його виконання відбувається в 11 районах Закарпатської області. Із 53 запланованих мікропроектів вже повністю завершені 32, інші в процесі виконання. За планом, завдяки співпраці з ЄС та ПРООН на Закарпатті будуть оновлені 7 закладів охорони здоров’я, 36 освітніх установ, у 8 населених пунктах буде встановлене вуличне освітлення, у двох – відремонтовані водогони. Користь від реалізації проекту отримає близько 100 тисяч закарпатців.

Експерти Європейської комісії приїхали на Закарпаття, аби побачити на власні очі як відбувається реалізація мікропроектів. А також допомогти порадами.

Зокрема відвідали Берегівщину, де зустрілися з представниками влади, громади, партнерами. На даний час у районі реалізується два проекти - капітальний ремонт та енергозбереження шкільних приміщень в селах Бене та Квасово. Також громади сіл Нижні Ремети та Балажер відібрані для реалізації мікропроектів, в результаті яких буде застосовуватися сонячна енергія для потреб мешканців. Зокрема в дитсадку Н.Реміт облаштують систему опалення, а в Балажері вуличне освітлення.

Сьогодні експерти відвідають село Запсонь, де побачать як здійснювали мікропроект енергозбереження у дитячому садочку та село Велика Бакта, де ремонтували водогін.

Завтра запланована поїздка в смт Воловець, село Верхні Ворота Воловецького району (ремонт амбулаторії) та с. Поляна Свалявського району (енергозбереження у дитсадку).

"Після закінчення другої фази Проекту, Європейський Союз готовий дати кошти на проведення наступної. І тому мета нашого теперішнього візиту – не тільки оцінити уже наявні досягнення та результати, але й дати рекомендації для підготовки до наступної фази проекту", - підсумувала зустріч з владою в Ужгороді Олена Крилова.

Експерти також відзначили, що громади населених пунктів не лише отримали підтримку, а й навчилися об’єднуватися для вирішення певної спільної проблеми. Наприклад, лише на Берегівщині ними було залучено ще кілька грантів від міжнародних організацій. Скажімо, у Бене відбувається проект в галузі туризму спільно з угорським регіоном Бюк-Мішкольц, в Яноші мають за рахунок гранту побудувати завод з переробки побутових відходів, є результати співпраці з партнерами з ЄС у Чомі, Гечі, Боржаві, Балажері та інших селах.

Мукачево.net  

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також