На Березнянщині говорили про проблеми чорнобильців

1
0

Серед ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи були десятки великоберезнян, які трудилися безпосередньо у зоні лиха та постраждали від підвищеного радіаційного фону.

Тому річниці цієї сумної трагедії є карбами і їхньої особистої долі, а державна підтримка ліквідаторів аварії на ЧАЕС стосується їх безпосередньо. Кожного року вони збираються разом, аби нагадати про проблеми та справи, які болять, хвилюють, спонукають звертатися до суспільства і громадськості.

Цьогорічне зібрання ліквідаторів кататстрофи на ЧАЕС-жителів Великоберезнянщини відкрив заступник голови РДА Василь Шіпош. Він нагадав про багатолітню історію ліквідації катастрофи, яка стала однією з найстрашніших техногенних трагедій людства. Виступаючий підкреслив значення уваги і підтримки людей, які у квітні 1986 року опинилися у центрі лиха, ризикуючи здоров’ям заради зменшення загрози поширення підвищеного радіаційного фону у інших регіонах України. Напевно, тоді вони і не здогадувалися про героїзм виконуваної справи, як і про її небезпеку для життя. Тому ті пільги, які сьогодні надано їм державою, є, звичайно, недостатніми і не компенсують усього боргу перед людьми, які рятували чи не всю планету від біди. Покликання органів виконавчої влади та самоврядування ставитися з розумінням і підтримкою до всіх проблем, які стосуються охорони здоров’я, працевлашутвання, соціального захисту ліквідаторів чорнобильської катастрофи.

Докладніше про соціальне становище ліквідаторів Чорнобильської аварії та напрямки його поліпшення розповів у своєму виступі начальник управління праці та соціального захисту населення РДА Петро Козак. Він зауважив, що сьогодні статус постраждалих внаслідок Чорнобильської кататстрофи мають сто жителів великоберезнянщини. До першої категорії належать 2, до другої – 36, до третьої – 31 і до четвертої – 3 особи, 27 є дітьми-чорнобильцями до 18 років та одна вдова померлого ліквідатора.

Відповідно до чинного законодавства вони отримують державні компенсації та користуються певними пільгами. Фінансування усіх цих витрат здійснюється за рахунок Державного бюджету. Так, лише протягом першого кварталу цього року їм виплачено 14817 гривень для закупівлі продуктів харчування.

На проблемах, які найбільше хвилюють ліквідаторів Чорнобильської катастрофи з числа великоберезнян, наголосив також голова районної організації товариства «Союз Чорнобиль України» Микола Химич. Зокрема, він згадав необхідність поліпшення житлових умов, спрощення та вдосконалення надання медичної допомоги, забезпечення безкоштовного проїзду у всіх видах громадського транспорту.

Наболілі питання, які виявилося непросто вирішити, порушили у своїх репліках та запитаннях учасники зібрання. Представники владних структур дали на окремі з них відповіді, інші пообіцяли взяти на контроль.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також