На дорогах Берегівщини почали «ямковий» ремонт – поки що без піску та глини (ФОТО)

8
0

Нерідко можна почути від водіїв нарікання на адресу автодорожників – що вони роблять, чому більшість наших доріг у страшних ямах, на що їдуть податки та кошти з бюджету? Утім на місцевому рівні будь-які роботи можуть розпочатися лише після того як надійдуть з центральної казни. А інакше приступити до робіт просто неможливо – тонна асфальту коштує не менше 1000 гривень.

Оскільки фінансування обмаль, то мова може йти лише про поточні так звані ямкові  ремонти покриття. Та й вони цього року затримуються і до Берегівщини надійшли лише у травні. Саме тому у деяких селах району за справу взялися самі мешканці, аби привести дорогу до ладу після зими хоча б у межах власного населеного  пункту.

А загалом наші автошляхи у більшості потребують повного «перезавантаження», тобто, аби привести їх до європейського рівня слід починати будівництво з нуля. Це наразі неможливо здійснити за рахунок державної казни. Отож, сподіватися доводиться хіба на допомогу з боку Євросоюзу, саме цього року Угорщина обіцяла надати Закарпаттю практично безвідсотковий кредит для ремонту автомобільних доріг. Щоправда невідомо коли дійде до справи -  наразі залишається лише власноруч латати покриття.

Нинішні весняні ремонтні роботи дорожнього покриття у Берегові розпочали - з оновлення  пішохідного переходу поблизу римо-католицького собору.

"До нас звернулася церковна громада з проханням допомогти облаштувати такий перехід, - розповів головний інженер філії Берегівського райавтодору Володимир Колодєєв. - Звісно, ми пішли на зустріч. Було перекладено бруківку, додано спеціальну цеглу з боків. Встановлено знак "пішохідний перехід", буде нанесено "зебру". Частину коштів для ремонту зібрала сама церковна громада.

Нарешті ми отримали фінансування і починаємо ремонтні роботи - в першу чергу ямковий ремонт. Якщо минулого року розпочали відновлювати дорожнє покриття у березні, то цього року через брак коштів довелося почати лише зараз - у кінці травня. Це державні кошти, які надходять до Служби автомобільних доріг Закарпаття, там, у свою чергу, розподіляється по районним філіям. 

За планом мали отримати у травні 280 тисяч гривень, наразі маємо близько 70 тис. грн. В першу чергу заплановано здійснити ремонт траси Мукачево-Берегово у районі села Гать, а далі біля Яноші. Завдання - ліквідувати ями та вибоїни. Це щодо центральних доріг. А також триває етап підписання договорів з сільрадами, аби проводити роботи за рахунок субвенцій, що надходять до місцевих бюджетів. В деяких селах люди втомившись чекати, коли надійдуть кошти від держави, взяли за справу самостійно. Таким шляхом пішли у Попово, Бене. Вони самостійно вирішили закупити необхідні матеріали, а ми у свою чергу надаємо техніку.

А наразі продовжимо роботи на державних дорогах. Знаю, що є багато нарікань від водіїв саме по «іршавському» напрямку - але ця дорога потребує капітального ремонту. І за значну її частину відповідає Іршавська філія автодору. Все знову ж утикається у відсутність фінансування».

До речі, лише ямковий ремонт минулого року обходився Берегівському автодору у 212 гривень за квадратний метр. Взагалі "ямковий ремонт" - це ліквідація поодиноких ям на дорогах. Для цього вони за допомогою фрези розширяються, вибоїну роблять квадратною або прямокутною. Звісно, вичищається сама яма від залишків асфальту та бруду, обмазується бітумом - і лише тоді кладеться асфальтне покриття. В залежності від складності - від 5 до 7 сантиметрів. Подібна технологія застосовується навіть у Європі. Однак у нас більшість доріг, побудованих за радянських часів не витримує жодної критики - і тому ніякий ямковий ремонт їх врятувати вже не може. Тому у багатьох місцях потрібно повністю міняти покриття, починаючи з основи. Те, що в деяких районах області «ямковий» ремонт роблять за допомоги піщаної суміші або навіть глини, вже нікого особливо не дивує – це теж списують на брак фінансування та тимчасові заходи. Але на Берегівщині дорожники щиро обіцяють таку «технологію» не застосовувати … 

Олександр Ворошилов, фото автора

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також