На Іршавщині шукали роботу для дітей-сиріт

8
0

Зa ініціативи Іршавського районного центру зайнятості та спільно з центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Іршавської райдержадміністрації, у червні був організований та проведений семінар з питань працевлаштування молоді, на який були запрошені роботодавці району та діти-сироти, що шукають роботу.

 

 У семінарі взяли участь директор центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ірина Вовканич та головний спеціаліст центру - Наталія Боршош.
 
Проблема працевлаштування дітей–сиріт є надзвичайно актуальною і складною не тільки у нашому краї, а й в Україні загалом. Її вирішення ускладнюється нестачею життєвого і професійного досвіду у таких дітей та часто небажанням працедавців брати їх на роботу. Розуміючи глибину вкрай важкої ситуації, що склалася навколо працевлаштування такої вразливої категорії населення, фахівці Іршавського районного центру зайнятості зініціювали проведення робочої зустрічі роботодавців із шукачами роботи із числа дітей-сиріт та спеціалістів центру соціальних служб для молоді.
 
Запрошені на зустріч представники ТзОВ «Клен», ВАТ «Іршавський абразивний завод, Іршавського та Білківського споживчих товариств ознайомили присутніх із можливістю працевлаштування на їхніх підприємствах. Шукачам роботи вони запропонували ряд вакансій, докладно розповіли про умови праці на підприємствах, заробітну плату, оволодіння практичними професійними навиками, шляхом навчання на виробництві.
 
Як зазначила начальник відділу активної підтримки безробітних Ганна Вовканич, відповідно до ст. 23 Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад бронюють робочі місця для працевлаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа, забезпечують їх першочергове працевлаштування на наявні вакантні робочі місця.
 
Так, на сьогоднішній день з числадітей-сиріт, що звернулися до центру зайнятості, одна дитина працевлаштована, те ще одна - виконує громадські оплачувані роботи.
 
Наразі на Іршавщині засновані 2 будинки сімейного типу і три прийомні сім’ї, де загалом проживає 21 дитина. Як повідомила Наталія Боршош, у районі мешкають близько 60 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування віком від 13 до 18 років, які незабаром опиняться перед складним життєвим вибором: ким бути, де знайти роботу? Розв’язати вузол цих та інших складних проблем і покликані фахівці різних соціальних установ та організацій.
 
Ірина Вовканич - директор соціальних служб сім’ї , молоді та спорту наголосила про те, що щорічно під опіку їхньої організації попадають близько 10-12 осіб із числа дітей-сиріт. На жаль, не всі вони мотивовані на працю, більшість з них не має трудових навичок. У районі є багато неблагополучних сімей, з низьким рівнем матеріального доходу, яким фахівці центру соціальних служб допомагають у пошуках роботи та отриманні соціальної державної допомоги для мало захищених.
 
Випускникам загальноосвітніх шкіл, які вперше шукають роботу і не мають професії, у разі їх звернення до центру зайнятості у першу чергу пропонується пройти профдіагностичне обстеження для визначення схильності до тієї чи іншої професійної діяльності, професійну підготовку за спеціальностями, що користуються попитом на ринку праці, працевлаштування на заброньовані робочі місця, та шляхом надання дотації роботодавцям для створення робочих місць.

Фахівці служби зайнятості переконані, що проведення таких заходів допоможе налаштувати молодь на активний пошук роботи, додасть впевненості та оптимізму, розуміння своєї значимості й потрібності суспільству. Тож спільними зусиллями підтримаємо молодь, адже вона – майбутнє нашої країни!

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також