На Іршавщині тривають дискусії навколо мосту

20
2

Майже 90 років два береги Іршавки сполучає міст, який є історичною пам’яткою райцентру.

 

Та, на жаль, погодні умови, транспортне навантаження, а також час, залишають помітні сліди на зовнішньому вигляді цієї конструкції. І хоч ремонт проводився неодноразово, зовнішній вигляд мосту незадовільний. Тож жителі міста, члени виконкому і депутати міськради запропонували за кошти спонсорів провести косметичний ремонт та надати естетичного вигляду цій архітектурній споруді. 
 
Проектну пропозицію розробив архітектор «Арх-Буд-Ір» Сергій Лендєл. Проектним рішенням запропоновано збити штукатурку, яка відстала від бетону, ці місця обробити кристалічною пропиткою глибокого проникнення і нанести новий шар штукатурки.
 
Всі елементи мосту оздобити магнезитовими плитами і облицювати їх декоративною керамічною плиткою. Це можливий варіант проведення ремонту, тож отримавши дозвіл на початок ремонту від Служби автодоріг у Закарпатській області майстри розпочали роботу.
 
Але окремі члени виконкому, депутати, жителі міста висловили певні сумніви щодо такого варіанту. Пов’язують вони це з аварійним, на їхню думку, станом мосту, а ремонт згідно даного проекту призведе до ще більшої його руйнації. Суть полягає у наступному: магнезитові плити не вдається прикріпити впритул до бетонної колони і тому між ними створюється повітряний простір, де очевидно, при перепадах температури утворюватиметься конденсат, який може руйнувати бетонні конструкції.
 
На це архітектор запропонував забезпечити внутрішню вентиляцію за рахунок декоративних решіток вверху і внизу колон. Але тут виникає ще одна проблема, якщо колони мосту обшити плитами, то не буде видно подальше руйнування мосту, яке на жаль, неминуче, і фактично утвориться порохова бочка.
 
Щоб спростувати або підтвердити підозри і знайти правильне рішення сьогодні у міській раді зібрали нараду. Запросили фахівців – інженерів-будівельників: Михайла Артиша, головного державного інспектора інспекції ДАБК у Закарпатській області, Михайла Пушкаша, колишнього директора М-ПМК1, Івана Яцканича, інженера-будівельника ТзОВ «Фортуна-Іршава», Івана Чийпеша, голову Іршавського РБКП «Агробуд», Євгена Савка, головного інженера Іршавського РБКП «Агробуд», Ігоря Русина, начальника Іршавської філії «Райавтодор».
 
Тож питання до них були наступні: чи не будуть деформуватися плити під час перепадів температури, чи не продовжиться процес руйнації мосту і який варіант оздоблення прийняти?
 
Михайло Пушкаш відмітив, що залізобетон не виконує свою функцію, конструкції зруйновані, вже немає відповідного зчеплення між металом і бетоном. Вентиляція у цій ситуації не допоможе, процес руйнування бетону і арматури продовжуватиметься.
 
Михайло Іванович запропонував звернутися у проектний інститут, щоб фахівці зробили капітальне обстеження всієї конструкції мосту. А щодо ремонту, запропонував відновити штукатурку, пофарбувати, а колони облицювати керамічною плиткою. Хоча і цей варіант не досконалий, бо вібрація мосту дуже сильна, погодні умови можуть призвести до фрагментарного руйнування керамплитки.
 
Євген Савко додав, що робити треба так, щоб давати якнайменше навантаження на несучі конструкції мосту та підтримав думку колеги, лише уточнив, що було б добре якби всі елементи обтягнули будівельною сіткою.
 
Михайло Артиш наголосив, що при кріпленні магнезитових плит дюбелями можна пошкодити структуру бетону і металу. І теж підтримав пропозицію оновлення штукатуркою.
 
Врешті до цієї думки схилилися всі присутні, врахувавши ще одну раціональну пропозицію на майбутнє – наносити цементну суміш торкрет-устаткуванням. Простіше кажучи це цементна пушка, яка розпилює рідину на поверхню.
 
Конструктивна бесіда дала результат. Було вирішено нанести свіжий шар штукатурки, обробити її гідроізоляційною сумішшю, пофарбувати і облицювати колони мосту (елементи, які найбільше забруднюються) морозостійкою плиткою, реставрувати освітлення.
 
Також було прийнято рішення звернутися у відповідні спеціалізовані інстанції із проханням включити в план роботи на 2012-2013 роки детальне обстеження із просвіткою всіх елементів, конструкцій мосту і розробити відповідні рекомендації по його капітальному ремонту.

Коментарі

І
іршавчанка

можливо я Бобика (міського голову) колись і непідтримувала, але зараз бачу, Він молодець, а Іршава щодня стає красивішшою!

В
Василь

ліпше буде лиш так : Конструктивна бесіда дала результат. Було вирішено нанести свіжий шар штукатурки, обробити її гідроізоляційною сумішшю, пофарбувати!

Читайте також