На Міжгірщині планують будувати сучасні канатні дороги

10
0

Про перспективи, які відкриваються за поступового розвитку туризму в нашому краї, вже було сказано чимало. Ця пріоритетна галузь чи не єдиний вихід для жителів гірського краю із важкого економічного становища, в якому перебуваємо ще й досі. Створення нових робочих місць, залучення вітчизняних та іноземних інвестицій, ремонт доріг — це ті позитивні зрушення за розвитку галузі, які дадуть змогу підняти рівень життя рядового верховинця.

 

Дбає про розвиток туристичної інфраструктури в своєму населеному пункті і сільський голова Н. Студеного Василь Федорович Славець, який очолює цю самоврядну одиницю вже більше 20 років.
 
— Василю Федоровичу, насамперед, трішки з історії становлення Н. Студеного, як туристичного куточка?
 
— Все почалося ще за часів колишнього Радянського Союзу, коли в 1980 році всіма знана турбаза “Карпати”, яка діяла в райцентрі, відкрила в селі філію — базу відпочинку “Бескид”, при якій також працював канатний витяг, довжиною 1000 м. Потім, вже за часів незалежності України, для того, щоб підйомник не перестав функціонувати, було прийнято рішення передати його приватному підприємству. До речі, він працює й сьогодні.
 
— З тих пір багато що змінилося. У сусідніх селах, зокрема в Пилипці, Ізках, Подобівці туристична справа набула широкого розвитку. Більшість людей обирають саме бази відпочинку в цих населених пунктах. У чому вбачаєте їх успіх?
 
— В першу чергу канатні витяги, які сьогодні функціонують у Студеному (їх є три), давно потребують модернізації. За браку снігу першочерговим завданням вважаю за необхідне обладнати схили сніговими пушками, замінити застарілі бугельні витяги сучасними крісельними підйомниками. Адже люди, які приїжджають до нас відпочивати, вимагають максимум комфорту. Ці питання в Ізках, Пилипці, інших селах вдалося вирішити шляхом залучення інвесторів. Маю надію, що таким шляхом підемо й ми і вже в найближчий час знайдуться люди, готові вкласти в розвиток туріндустрії свої кошти.
 
Ще одне, на мою думку, найнагальніше питання — це дорога. Сьогодні її неналежний стан теж стримує туристів. У цьому напрямку вже є певні позитивні зрушення.
 
— Якщо вже мова зайшла про інвесторів, то назвіть, будь ласка, які з них зараз активно вкладають кошти в розвиток турсфери Н. Студеного?
 
— Сьогодні вкласти свій капітал у розвиток туристичної інфраструктури нашого села охочих вистачає. Але справедливо було б назвати тих, з ким тісно співпрацюємо вже багато років. Зокрема, туристична база відпочинку Європейського університету “Едельвейс” (ректор І.І Тимошенко). Влітку минулого року тут пройшли оздоровлення понад 300 дітей, ще 90 — відпочивали взимку. Щороку ДП “Едельвейс” сплачує до місцевого бюджету Н. Студеного майже 60 тис. грн. орендної плати за землю. Вже більше 10 років на теренах села діє ПП “Нова Черенина” (директор В.І. Гудзенко). Найближчим часом вищеназване підприємство активно розпочне працювати у рекреаційній сфері. Щорічно за оренду землі комплекс сплачує більше 40 тис. грн.
 
Також наповнити місцевий бюджет на суму 600 тис. грн. вдалося за рахунок викупу земельної ділянки товариством “Русинія”, яке розпочало будівництво нового туристичного комплексу.
 
— Як освоюєте ці надходження?
 
— За рахунок цих коштів вдалося зробити чимало. Зокрема, проведено капітальний ремонт адмінбудинку, сільського клубу, амбулаторії ЗП-СМ. Введено в експлуатацію два дитсадочки.
 
— Чи підтримує вас у питанні розбудови сіл, як туристичного краю, сільська громада?
 
— Звичайно, тут працюємо в унісон з громадою. Люди чітко розуміють, що майбутнє за туристичним бізнесом. Сьогодні ряд місцевих жителів серйозно займаються так званим зеленим туризмом. Це, зокрема, Іван та Федір Кополовці, Олег Янчик, Михайло Фединишинець, Віктор Карабин та інші. Вони здають в оренду житло, при цьому пропонують і харчування. Дехто навіть організовує екскурсії по визначних місцях району. Багато студенців працевлаштовані на витягу, базі відпочинку, інших туристичних об’єктах. За створених нових робочих місць менше почали їздити на заробітки, непогано заробляючи вдома.
 
— І на останок, які плани за розбудови туристичної галузі в найближчій перспективі?
 
— Чесно кажучи, планів багато. Ще раз хочу повернутися до питання дороги, повірте, надто вже болюча проблема не тільки для мене, а й всіх жителів Нижнього і Верхнього Студеного. Було б непогано організувати транспортне сполучення з сусідньою Львівщиною, адже звідси до Славського рукою подати (до речі, ґрунтова дорога вже прокладена). В такому випадку Студений вже не був би тупиковим, а транзитним населеним пунктом. Вигода від цього була б очевидна. Також у планах побудувати нові, сучасні канатні дороги в присілку Потік, модернізувати старі витяги. Не слід забувати й про літній період. Хочеться, щоб через наш населений пункт пролягали нові маршрути і він став невід’ємною частиною верховинського туристичного краю.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також