На Міжгірщині пресують пластик

20
0

Щоб надати гірським пейзажам більшої привабливості, потрібно зменшити кількість пластикових відходів. Цю важливу місію виконує прес, який знаходиться в селі Сойми, що на Міжгірщині. Потужності преса вистачає, щоб обслуговувати весь район. Пластик для пресування збирають з берегів річок, а в селах поставили спеціальні контейнери для ПЕТ-пляшок.

 

До цього часу у жителів гірських сіл був невеликий вибір при вирішенні проблеми з утилізацією сміття. Його просто купами скидали в потічки та річки, яких у горах вистачає, і подальша доля відходів зовсім не турбувала горців. Серед купи сміття пластик не пасе задніх, а навіть навпаки.
 
Як відомо він завдає чималої шкоди навколишньому середовищу. Саме для боротьби з пет-пляшками керівництво Міжгірщини погодилося на експеримент. Проект передбачає не боротися з наслідками забруднення, а усувати їх причини. Для цього практично у всіх селах району поставили металеві контейнери для збору відходів. У межах села можуть бути встановлені декілька таких контейнерів.
 
Усе залежить від активності жителів. Як тільки ємності заповнені, прибуває спецтехніка і пластик вивозять на склад, де його пресують. Пластикові пляшки перед пресуванням сортують за кольором. Оператор поступово завантажує камеру преса і постійно стежить за процесом. Тюк – кінцевий продукт пресування важить біля 30 кілограмів. Зараз у приміщенні складені тюки чекають на транспортування в сусідню Львівську область для переробки.
 
В перспективі на Міжгірщині планують створити завершений цикл із переробки ПЕТ-відходів, що для гірської місцевості дуже актуально. Боротися будуть і зі склотарою. Як заведено у селах – розмови про прес вже розійшлися по всіх усюдах. Тому люди, хоч і не всі, активно підтримують ідею пресування пластику і використовують контейнери за призначенням.
 
Людський фактор у цій програмі відіграє важливу роль, адже тільки від свідомості горців залежить, чи позбудуться пластикової чуми гірські річки і села району, а в перспективі і краю. Можливо, цей час уже не за горами.
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також