На Міжгірщині провели День завідуючих бібліотек

12
0

Бібліотечна діяльність вдосконалюється з кожним роком.

 

Це пов’язано із запровадженням новітніх технологій, примноженням інформаційних ресурсів, плинністю інтересів користувачів, постійним розширенням змістовного аспекту їхнього обслуговування.
 
Тому професія бібліотекаря набуває якісно нових рис. Вимогою до кожного спеціаліста стає здатність до постійного вдосконалення, розуміння ним перспектив розвитку бібліотечної справи у всьому світі, а також власна відповідність сучасним реаліям.
 
Робота в бібліотеці вимагає постійного оновлення знань її працівниками, потребує оволодіння ними новими технологіями, тому реалізація безперервності підвищення їх кваліфікації — одне з головних завдань Міжгірської ЦБС. Традиційними формами навчання бібліотекарів є семінари, практикуми, стажування новопризначених працівників, тренінги, Дні завідуючих бібліотек, майстер-класи.
 
Нещодавно на базі бібліотеки-філії с. Сойми було проведено День завідуючих бібліотек на тему “Комплексні форми обслуговування користувачів: творчий підхід до організації і проведення”. З вступним словом виступив Олександр Шемет, начальник відділу культури РДА, який розповів про завдання закладів культури на сучасному етапі. Потім Надія Баубич, директор Міжгірської ЦБС надала слово шанованій у селі людині, секретарю Соймівської сільської ради Ганні Глебі, яка цікаво розповіла про походження населеного пункту, його історію, культуру, звичаї, традиції та сьогоднішній розвиток його інфраструктури.
 
Тетяна Станкевічус, провідний бібліограф ЦБС представила слайд-презентацію роботи бібліотеки-філії с. Сойми, на базі якої пройшов День завідуючих бібліотеками. Завідуюча філією Надія Бубич свою роботу спрямовує на відродження традицій родинного читання, допомогу сім’ям у прищепленні дітям любові до книги, сприяє розкриттю творчих здібностей на основі співробітництва між бібліотекарем, дітьми та батьками, надає інформаційну допомогу батькам та вчителям у вихованні підростаючого покоління.
 
Актуальними на сьогоднішній день є екскурсії бібліотекою “Вас вітає бібліотека!”, бібліотечні уроки “ Читай, шануй, бережи книгу!”, “Як працювати з книгою”, щороку в читальні проводиться тиждень дитячого читання “Духовна скарбниця людства — книжка” та інші. Популяризації творів художньої літератури сприяють масові заходи, проведені бібліотекарем спільно з вчителями Соймівської ЗОШ І-ІІ ст. на теми: “Шевченко — це Україна, Україна — це Шевченко”; “Життя, обірване Афганом”; “Вибір молоді — здоров’я”; “Казка в гості завітала” та багато інших.
 
Постійні уроки народознавства з відвідувачами “Плетениця улюблених свят” знайомлять їх з народними святами, які відзначаються у селі. Сподобався присутнім урок народознавства “Свято української писанки”, учасниками якого були учні 7-9 класів Соймівської школи Іван Вагерич, Василь Глеба, Андріана Ковбашин, Вікторія Леньо, Мар’яна Глеба, Ангеліна Глеба, Владислава Юртин (кер.— завуч школи М.І. Леньо).
 
Презентувалась виставка робіт учасниць клубу за інтересами “Подруга” та було представлено портфоліо даного клубу (Ганна Шекета, зав. відділом обслуговування ЦРБ), книжкову виставку “Христос Воскрес! Воістину Воскрес!” (с.Сойми) та перегляд методико-бібліографічних матеріалів Міжгірської ЦБС.
 
Змістовні консультації та методичні поради бібліотечні працівники отримали з виступів Єви Горової, заст. директора ЦБС з роботи з дітьми та Надії Биби, провідного методиста ЦБС.
 
Присутні в бібліотеці мали змогу ознайомитися не тільки з сторінками історії села, а й Закарпаття та України в цілому.
 
Працівники бібліотечних установ взяли участь у роботі майстер-класу “Профе-сіонал — професіоналу”, де обміном досвіду роботи поділилися завідуючі бібліотек с. Репинне — Олена Ленчур, с. Подобовець — Ганна Гецянин, с. Лозянське — Світлана Тайстра, а також мали можливість ознайомитись з дайджестом фахових періодичних видань “Професійне бібліотечне коло читання”, вікториною-загадкою по сторінках українських літературних казок та сценарієм до 115 річниці з дня народження В.С. Гренджі-Донського “Незгасний світоч Срібної землі”.
 
Корисним і дієвим для сільських бібліотекарів було виконання практичних робіт, що сприяло формуванню вмінь і навичок практичного застосування отриманих знань у реальній діяльності. Під час проведення таких форм навчання працівники галузі усвідомлюють роль бібліотеки у наданні послуг користувачам з даного напрямку діяльності, оволодівають новими формами і методами бібліотечних заходів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також