На Міжгірщині школярі активно висаджують дерева (ФОТО)

9
0

Неоціниме значення має практичне виховання юного покоління. Мета Всеукраїнської акції “Майбутнє лісу у твоїх руках”, яка оголошується навесні і вже стала традиційною у нашій державі, якраз і полягає в тому, щоб на ділі прищепити молоді найкращі якості шанобливого ставлення до природи, яку закономірно величаємо колискою людства, а її одне з головних багатств — ліс, називаємо легенями планети.

Щороку цей захід широко розправляє крила і у нашій гірській Міжгірщині, яку по праву йменуємо зеленоокою, бо її гордістю є лісисті масиви.

Масова і корисна участь у акції, як правило, повсякчас відчувається у ній учнів практично всіх шкіл району, яких систематично активно залучає колектив державного підприємства “Міжгірське лісове господарство” ( директор Іван Барна). Не стала винятком і цьогорічна весна: не встиг розтанути сніг, як повсюдно закипіла робота, пліч-о-пліч з людьми в робочих лісівницьких мундирах заповзято трудилося підростаюче покоління.
 
Цей факт, безумовно, приємно втішає тим, що верховинській “зеленій ниві” бути і буяти, що юнь краю серйозним чином проймається справою загальнодержавного значення, своїм наполегливим зусиллям примножуючи багатство рідної землі.
 
Верхній Бистрий
 
Тісний контакт ділової співпраці між місцевим лісництвом та школою виразно простежувався і за проведення теперішньої акції “Майбутнє лісу у твоїх руках”. Минулого тижня учні 6 та 8 класів разом з вчителькою-психологом Марією Клованич та шкільним бібліотекарем Світланою Бубич завітали на територію, де розташований адмінбудинок лісництва, щоб взяти участь у спільній кампанії з тутешніми лісоохоронцями у її благоустрою та озелененню.
 
Любо було дивитися за працелюбними діями дітей, які по-господарськи прибирали навколишню місцевість, а особливо, коли вміло і дбайливо проводили посадку дерев декоративних порід — смереку сріблясту, сосну сибірську, дугласію, а також кущів — тую західну, ялівець козацький, самшит вічнозелений. Кожен з школярів мав бажання зарекомендувати себе з найкращого боку в ділі, яке їм подобалося і, звичайно, надовго запам’ятається.
 
Цей ентузіазм прийшовся до душі головному лісничому Петру Бойку, який очолює робочу групу акції, створеній при держлісгоспі, відзначивши добрим словом кожного з юних помічників. Не виключено, що хтось з них у майбутньому і обере лісівницьку професію. Отож, обов’язково варто назвати прізвища учасників благородної справи. Це — Владислав Кубич, Андрій Жаба, Іван Юртин, Василь, Вікторія та Анатолій Рошки, Мирослав Мацкаль, Радиміла Галай, Діана Сита, Емілія Ковбашин, Вікторія Шекета.
 
Доклали зусиль за турботи про довкілля і самі працівники лісництва на чолі з молодим і енергійним лісничим Михайлом Леднеєм, зокрема, майстри лісу Дмитро Головка, Іван Крисяк, Іван Чуп. Як сповістив лісничий, лісопосадка пройшла також і в урочищі Ясінник. Тут трудилися з майстром лісу Василем Джумелею лісокультурна бригада (бригадир Людмила Гурзан), а також 10 верхньобистрянських школярів.
 
Міжгір’я
 
Шкільне подвір’я красне посадженими деревцятами. З року в рік простора територія СЗОШ ім. А. Волошина в райцентрі озеленюється, а минулої суботи з нагоди Дня довкілля та проведення акції “Майбутнє лісу у твоїх руках” ще навіть причепурилася незвичними для нашої гірської місцевості екзотичними сакурами, у посадці яких разом з учнівським та педагогічним колективами взяв участь і голова райдержадміністрації Василь Щур. Залюбки тут садили також липи, ясені, відчуваючи насолоду від праці. Паралельно всі гуртом турбувалися і за чистоту свого шкільного господарства.
 
Окремий фронт робіт випав старшокласникам. Учні двох 11 класів на згадку про своє навчання смугу деревцят, які посадили самостійно, символічно назвали алеєю випускників.
 
З нагоди пам’ятної події відбулася і урочиста лінійка з промовами. За своїх виступів голова РДА Василь Щур, директор школи Володимир Залезинський, заступник начальника відділу освіти райдержадміністрації Ганна Вощепинець та головний лісничий ДП “Міжгірське лісове господарство” Петро Бойко закликали учнівську молодь свято берегти і примножувати своїм трудом багатство матінки-природи, залишати на її лоні лиш добрий слід для себе та нащадків. Минула суботня праця біля рідної школи вже засвідчила факт втілення конкретної справи, що стане доброю пам’яттю на все життя.
 
Лозянське
 
Приклад шани до природи в черговий раз продемонстрували і вихованці Лозянської ЗОШ І-ІІ ст. №2, що знаходиться у верхньому кінці села. Тиждень тому вони разом з директором школи Василем Дурневичем, його заступником Михайлом Шкелебеєм та педагогами Наталією Шевченко і Оксаною Лолин за участі виконуючого обов’язки лісничого Міжгірського лісництва Ігорем Романом та майстром лісу Анатолієм Фурдем по-ударному працювали на посадці лісу в 14 кварталі 25 виділу.
 
Учні Іван Юртин, Микола Петруляк, Юрій Петрище, Михайло Микитчак, Анатолій Пилипчинець та інші спільно з своїми наставниками на площі 0,2 га посадили близько тисячі сіянців бука лісового, клена, явора. Пройде невеличкий проміжок часу і клаптик гірської землі в урочищі Завершок замилує зір молодим і пишним ліском, який плекався працею як старших, так і молодших. Добру згадку про себе залишили всі учасники акції.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також