На Міжгірщині служба зайнятості допомагає роботодавцям

7
0

Запорукою ефективного виконання службою зайнятості своїх функцій є налагодження ділового взаємовигідного спілкування з роботодавцями – підприємствами та підприємцями, що являють собою «покупців» на ринку праці.

 

Тісна співпраця з якомога більшою кількістю роботодавців є одним з пріоритетів у роботі служби зайнятості, оскільки тільки таким чином забезпечуються інтереси як роботодавця, якому потрібні кваліфіковані робочі кадри, так і безробітних, що звертаються до служби зайнятості у пошуках роботи.
 
Саме тому, впродовж багатьох років, Міжгірський районний центр зайнятості налагоджує співпрацю з роботодавцями району з метою покращення ситуації на ринку праці, постійно розширюючи спектр послуг та впроваджуючи нові форми взаємодії.
 
Якщо на початку своєї історії функції служби зайнятості у відносинах з роботодавцями району зводилися до збору інформації про наявність вільних робочих місць, то на сьогоднішній день значно розширився як спектр послуг, що може отримати у центрі зайнятості роботодавець, так і технічні можливості служби щодо їх надання клієнтам.
 
Єдина інформаційно-аналітична система ЄІАС (.NET), в якій працює Державна служба зайнятості, дає можливість постійно аналізувати професійний склад зареєстрованих у центрі зайнятості безробітних та проводити ефективний і оперативний підбір працівників відповідно до заявленої потреби роботодавців.
 
Для більш оперативного заповнення заявлених роботодавцем вакансій, фахівці центру зайнятості можуть запропонувати організацію масових заходів, таких як ярмарки та міні-ярмарки вакансій, презентації підприємств та професій, організувати співбесіди роботодавців з безробітними, що шукають роботу, провести профвідбір із числа шукачів роботи за рядом методик.
 
Однією з найбільш популярних послуг служби зайнятості серед роботодавців традиційно є організація оплачуваних громадських робіт для безробітних за рахунок різних джерел фінансування та надання роботодавцям дотацій для працевлаштування безробітних.
 
Упродовж 2011 року Міжгірським районним центром зайнятості були надані дотації 57 суб’єктам підприємницької діяльності (юридичним та фізичним особам) на працевлаштування 85 безробітних, що перебували на обліку в пошуках роботи. Така практика сприяння працевлаштуванню продовжується і в 2012 році. Протягом січня-квітня поточного року за договорами про надання дотацій вже працевлаштовані 22 безробітних.
 
Даний вид працевлаштування недаремно користується популярністю серед роботодавців району, адже приймаючи безробітного на роботу не менше ніж на  два роки, роботодавець протягом першого року отримує від служби зайнятості повну компенсацію всіх витрат на заробітну плату працівника. Необхідно відмітити, що особлива увага та переваги в наданні дотації надаються тим роботодавцям, які працевлаштовують на таких умовах осіб, що належать до соціально-вразливої категорії населення - жінок, які мають дітей віком до 6-ти років, випускників навчальних закладів різних рівнів, що працевлаштовуються на перше робоче місце, осіб передпенсійного віку та інших.
 
Не менш популярним та корисним для жителів району є така форма тимчасового працевлаштування як організація оплачуваних громадських робіт. Безробітні, що перебувають на обліку в центрі зайнятості, зацікавлені в громадських роботах як у можливості отримання додаткового заробітку в період пошуку постійної роботи.
 
Оплачувані громадські роботи організовуються за рахунок різних джерел фінансування, і роботодавці району з кожним роком все більш активно приймають безробітних на тимчасові роботи за рахунок власних коштів, однак більша частка все ж припадає на оплачувані громадські роботи, які організовуються сільськими радами району та фінансуються за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Для сільських громад ці роботи – додаткова можливість без залучення значних коштів із сільських бюджетів здійснювати упорядкування населених пунктів, виконувати ряд соціально важливих для своїх населених пунктів видів робіт.
 
Особливістю 2012 року стало активне долучення безробітних до щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля». Протягом квітня цього року в заходах по благоустрою населених пунктів (прибиранні сміття, очистці прирічкових та прибережних смуг, ліквідації сміттєзвалищ, посадці дерев та кущів) на безоплатній основі прийняли участь більше 400 зареєстрованих безробітних. За період проведення акції незайнятими громадянами упорядковано більше десятка гектарів територій, ліквідовано більше 80 несанкціонованих сміттєзвалищ, вивезено близько 100 куб. м сміття та побутових відходів, висаджено понад 400 саджанців дерев та 100 кущів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також