На Міжгірщині за півроку зареєстровано 1157 шукачів роботи

7
0

Безробіття — одна із найголовніших проблем не тільки у нашому районі, а й у всьому світі. Є джерелом підвищення рівня невдоволення та нестабільності в суспільстві. Призводить до появи у людей невпевненості в майбутньому, морально-психологічних травм: виникнення комплексу “зайвої людини” та почуття власної неповноцінності.

 

Безробітною вважається людина, яка немає постійного місця роботи, але робить спроби її знайти. За словами начальника відділу сприяння працевлаштуванню Міжгірського районного центру зайнятості Галини Білак, протягом січня-червня 2012 року в пошуках роботи зареєстровано 1157 осіб, з яких молодь віком до 35 років — 524, випускників професійно-технічних закладів — 14, вузів — 15.
 
Загалом статус безробітного за цей час отримали 718 осіб. Створення нових робочих місць є одним з основних завдань органів державної влади та місцевого самоврядування. Запорукою ефективної роботи служби зайнятості є налагодження ділового взаємовигідного спілкування з трудовими колективами та підприємцями, що забезпечує інтереси обидвох сторін.
 
Для вирішення проблеми подолання безробіття РЦЗ проводить такі заходи: працевлаштування, навчання та перепідготовку безробітних, залучення до сезонних та громадських робіт тощо. Як наслідок, на сьогоднішній день створено 325 робочих місць у фізичних осіб, 48 — за рахунок дотації роботодавцю на відшкодування оплати праці прийнятим на роботу безробітним. Остання із послуг є однією з найпоширеніших. Протягом січня – квітня поточного року таким чином працевлаштовано 22 безробітних. Переваги в наданні дотації мають ті роботодавці, які працевлаштовують осіб пільгових категорій, зокрема, жінок, які мають дітей віком до шести років, випускників навчальних закладів різних рівнів, осіб передпенсійного віку тощо.
 
За інформацією Олени Чепари, начальника відділу взаємодії з роботодавцями районний центр зайнятості співпрацює з багатьма підприємствами та підприємцями. Сприяють у створенні робочих місць АТ “Міжгірський лісокомбінат”, Міжгірське міське споживче товариство, приватні підприємці І.С. Шпілька, В.М. Федоренко, А.І. Попович. Однак цього не достатньо, аби забезпечити роботою всіх потребуючих.
 
Не менш ефективним і взаємовигідним є тимчасове працевлаштування на громадські роботи, які фінансуються з різних джерел. Позитивним є те, що роботодавці із кожним роком більш активно приймають безробітних на тимчасові роботи за рахунок власних коштів. Проте найбільша частка припадає на оплачувані громадські роботи, які організовуються селищною та сільськими радами і фінансуються за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття.
 
У поточному році безробітних залучали до всеукраїнської акції “За чисте довкілля”, протягом якої ними було впорядковано більше 45 га територій, ліквідовано понад 80 несанкціонованих сміттєзвалищ, вивезено майже 100 куб. м сміття та висаджено сотні дерев і кущів.
 
Особливої уваги потребує працевлаштування молоді, яку роботодавці не дуже охоче беруть на роботу, мотивуючи відсутністю трудового досвіду. Напрошується запитання: де його можна здобути за відсутності роботи?
 
Для вирішення цієї проблеми служба зайнятості укладає ряд договорів із роботодавцями, один з яких підписаний цьогоріч на першочергове працевлаштування випускників професійно-технічних та вищих навчальних закладів із виділенням дотації за рахунок коштів державного бюджету. Проте, це не дає гарантій випускникам отримати омріяну роботу. Адже хочеться, щоб вона була не тільки за спеціальністю, а й добре оплачуваною. Взагалі вважають, що рівень безробіття молоді у країні в цілому приблизно вдвічі вищий, ніж серед досвідчених фахівців.
 
РЦЗ активізував профорієнтаційну роботу серед молоді, за якої ознайомлюють юнаків та дівчат з актуальними професіями на ринку праці району. Організовує професійне навчання безробітних за різними спеціальностями, зокрема, кухар, слюсар з ремонту автомобілів, черговий по поверху, покоївка, оператор верстатів з програмним керуванням, касир торгового залу, майстер з діагностики та налагоджування електронного устаткування автомобільних засобів, токар, майстер ресторанного обслуговування, агент з організації туризму в різних навчальних закладах району, області та за їх межами.
 
При аналізі потреби роботодавців у професійно-кваліфікаційному розрізі переважна більшість вакансій заявляється за робітничими професіями в сфері обслуговування: продавці, бармени, офіціанти, кухарі, покоївки, прибиральники. Заступник директора Міжгірського РЦЗ Георгій Чернишук розповів, що до основних проблем із заповнення заявлених вище вакансій можна віднести невисокий рівень оплати праці, недостатнє транспортне забезпечення. У більшості населених пунктів роботодавців небагато, та й, правду кажучи, за таких умов безробітні не завжди охоче йдуть на роботу. “Адже статус безробітного у сільському гірському районі дає можливість сім’ям отримувати цілий ряд соціальних виплат, що забезпечують рівень доходів, не нижчий за працюючих осіб, що в свою чергу породжує довготривале безробіття” — наголосив Георгій Миколайович.
 
Бажаючі займатися підприємницькою діяльністю можуть отримати одноразову грошову допомоги з безробіття у розмірі річної суми, призначеної конкретному безробітному. Проте цих коштів не завжди вистачає для того, щоб довести розпочату справу до логічного закінчення. Досить популярним на Міжгірщині став сільський зелений туризм, який дає змогу селянам заробити гроші.
 
Та незважаючи на здійснення багатьох запланованих заходів центром зайнятості, працевлаштування в районі залишається все-таки проблемним питанням.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також