На Рахівщині радилися, як допомогти неповнолітнім правопорушникам

11
0

Навчаючись дитина здійснює безліч вчинків, в тому числі й негативних. Тим самим навчається на помилках власних, а не чужих. Незнання закону, негативний вплив оточення, важкий соціально-економічний розвиток - всі ці та чимало інших факторів є причиною того, що сучасна молодь, неповнолітні часто стають винуватцями правопорушень або серйозних злочинів.

Особлива увага влади направлена на юних зловмисників, яких нерідко ще можна врятувати з кримінальної стежини. Головне – знайти правильний підхід.

Поширеним злочином серед підлітків є крадіжки. Спонукальним мотивом часто виступає заздрість, адже у цьому віці бажання бути не гірше за інших проявляється особливо гостро і може підштовхнути до необдуманих вчинків. На сьогоднішній день проблема правопорушень неповнолітніх є і залишається однією з гострих проблем українського суспільства.

Неповнолітній, який одного разу помилився, зовсім не обов'язково стане закоренілим злочинцем, тож проведення профорієнтаційної роботи з підлітками є вкрай необхідним та потрібним. Допомогти їм стати повноправними членами суспільства – завдання і обов’язок як держави так і служби зайнятості. З цього приводу фахівцями Рахівського центру зайнятості та представниками служби у справах дітей Рахівської райдержадміністрації було організовано та проведено засідання «круглого столу» на тему: «Вибір майбутньої професії – неповнолітнім порушникам закону».

Директор центру зайнятості Ярослав Тулайдан розпочав засідання з обговорення питань профорієнтаційної роботи щодо неповнолітніх правопорушників. Розглядались шляхи підвищення поінформованості широкого загалу відносно профорієнтаційної роботи, що організована та проводиться державною службою занятості з даною категорію населення; інформування неповнолітніх щодо перспектив працевлаштування та стану регіонального ринку праці,

ознайомлення з основними послугами та можливостями служби зайнятості; з правами та обов’язками громадян, які звернулись до служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, що передбачені діючим законодавством про зайнятість населення та соціальне страхування на випадок безробіття; порядком нарахування та виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття, заходами активної підтримки безробітних.

Заступник директора Рахівського районного центру зайнятості Тетяна Семенюк надала інформацію про організацію роботи центру зайнятості щодо надання соціальних послуг, організацію тимчасових громадських робіт, види матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

Велася мова про профорієнтаційні заходи щодо молоді, спрямовані на посилення мотивації до праці, психологічну підтримку та навчання методам пошуку роботи. Направлення на професійну підготовку та перепідготовку за робітничими професіями та під замовлення роботодавців.

Розглядались поняття підходящої роботи згідно з чинним законодавством, підбір підходящої роботи, в т. ч. за допомогою татч-скринів, засобів Інтернет, порталу "Труд", мобільного сервісу "Пошук роботи". Були презентовані центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості.

Інформацію про основні галузі та ринкоутворюючi підприємства району; ситуацію, що склалася на ринку праці Рахівського району; тенденції попиту та пропозиції робочої сили: потреба підприємств у кадрах, перелік актуальних професій, потреба в яких стабільна та перспективи працевлаштування за даними професіями надала Маріанна Лендєл - начальник відділу взаємодії з роботодавцями Рахівського центру зайнятості.

Мова йшла й про налагодження ефективного механізму взаємодії сторін, шляхом взяття спільної участі у виправленні засуджених до альтернативних видів покарань не пов’язаних з позбавленням волі, які потребують допомоги; сприяння органам і установам виконання покарань у порядку встановленому чинним законодавством України, відносно сімей Рахівського району, в яких один з законних опікунів засуджений або умовно відбуває покарання (в т. ч. звільнився з місць позбавлення волі) і перебуває у складних життєвих обставинах.

За «круглим столом» були обговорені спільні дії щодо проведення профорієнтаційних уроків та семінарів з даною категорією осіб.

Дитина в усьому копіює поведінку дорослих, зокрема й злочинців. Неповнолітні становлять вікову групу дітей, що перебувають у періоді психофізіологічного та соціального зростання, якому притаманне ролеве експериментування. Інколи через відсутність життєвого досвіду, неспроможність правильно й адекватно оцінити ситуацію, в якій опинився підліток, він вступає у конфлікт із законом.

У рамках заходу також проведено семінар для окремих категорій громадян, в т. ч. за участі інвалідів, для 6 неповнолітніх, засуджених до позбавлення волі з відстрочкою виконання вироку та тих, що перебувають на профілактичному обліку. Мета заходу полягала у донесенні до даної категорії осіб, усвідомлення їх ролі у житті суспільства, формуванню особистих цілей пошуку роботи та вибору майбутньої професії.

Учасники «круглого столу» сподіваються, що об’єднавши свої зусилля разом для подолання такого негативного явища як неповнолітня злочинність, вони зможуть покращити стан ситуації що склалася та врятувати не одне дитяче життя від жорстокого свавілля.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також