На цих виборах у списках політичних партій жінки представлені ще гірше, ніж на попередніх - експерт

3
0

Політолог, соціолог, директор Центру ґендерної освіти при УжНУ Маріанна Колодій поділилася власними спостереженнями за дочасними виборами 2014 року.

Найперше на чому акцентувала експерт, що вперше в історії України маємо вибори, які проходять без частини території (анексований Крим) та у стані війни. «Через це матимемо менше депутатів, - каже експерт. - Але події, які розпочалися майже рік тому в країні не вплинули на кандидатів. Вони масово використовують легальні (популізм, вплив кольоровою гаммою на виборця, гаслами та інші) та чорні виборчі технології. Ніби й не було Революції гідності. Використовується підкуп, технології «копченого оселедця», коли підмінюють поняття, йде приписування себе до брендів політичних партій, поливання брудом тощо. На новий більш «просунутий» рівень перейшли мажоритарники. Є такі кандидати, які використали всі види маніпуляцій. Вони не соромилися використовувати різного роду компромати.  І саме через ЗМІ проходила основна частина чорного піару, вони їх тиражували і поширювали. Один з висновків цієї виборчої кампанії: зважаючи на велику кількість маніпулятивних технологій, всі кандидати у цьому плані «підковані», використовуються послуги політтехнологів, аналітиків, або хоча б політологів. Рівень професіоналізму буде зростати, з іншого боку пересторога до ЗМІ, які не перевіряють інформацію , що поширюється від політиків та партійних лідерів. Під час виборчої кампанії таку інформацію треба перевіряти з більшою мірою ретельності». За словами Маріанни Колодій, один з кандидатів цього року використав одну з найнетиповіших форм агітації в Україні -- згуртування громади та використання мінімум коштів для цього. Такий підхід швидше характерний для країн Скандинавії,  де не прийнято використовувати велику кількість грошей на місцевих виборів.

«Цього року в Україні проводився гендерний моніторинг, - каже Маріанна Колодій - на цих виборах у списках політичних партій жінки представлені ще гірше, ніж на попередніх. Але посунулися ближче до прохідної частини. Є навіть одна жіноча партія «Солідарність жінок України», але по суті вона не є носієм фемінних ідей в сенсі своєї ідеології. Серед мажоритарників жінок на 40% представлено більше, ніж на попередніх виборах.

У принципі, з 1 лютого 2014 року в дію вступали певні норми: політичним партіям було рекомендовано вносити до 30% жінок від загальної сукупності. Але партійці до цього не прислухалися». 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також