На Ужгородщині завершили будівництво потужної дамби (ФОТО)

3
0

Символічну стрічку на відкритті споруди перерізав особисто керівник Закарпаття Олександр Ледида. Урочистості також відвідали заступник очільника краю Антон Громовий, голова Ужгородської райдержадміністрації Руслан Чорнак, начальник обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимир Чіпак, жителі навколишніх сіл.

Першу дамбу на межі Невицького та Кам’яниці збудували ще у 70-ті роки. Та останні 10 років споруда воду геть не стримувала – місцеві з жахом згадують повені минулих років:

– Тут таке коїлося! Щороку, відколи оту стару дамбу прорвало, нас заливало – вода нищила врожаї, затоплені були подвір’я та підвали, - розповідає жителька Невицького Юлія Грошик.

Відтепер сон місцевих мешканців захищатимуть майже чотири кілометри дамби та 285 метрів берегоукріплення. Водогосподарники підрахували – нова дамба забезпечить надійний захист 77 га сільгоспугідь та 380 людських помешкань:

– Ми зробили розрахунки – такої води, на яку розрахована ця дамба, тут ще не було. Думаю, вона надійно захищатиме від повені, із запасом на один метр, - переконаний начальник обласного виробничого управління по меліорації і водному господарству Володимир Чіпак.

Державі таке будівництво коштувало майже сім мільйонів гривень. Але кошти використали з користю – у доцільності будівництва водозахисної споруди в Олександра Ледиди нема сумнівів:

– Чому тут? Тому що паводки 98-го, 2000-го, і навіть 2008-го показали – вода заливає сільгоспугіддя, і навіть доходить до села, людських помешкань. Зрозуміло, що в першу чергу, треба захистити населення Закарпаття від цих загроз. Це стосується не тільки Ужгородщини, а й Рахівщини, Тячівщини, - всюди, де протікають найбільші річки Закарпаття, є такі проблеми.

Дамба увійшла до переліку об’єктів, які заплановано відкрити з нагоди 20-ї річниці Незалежності України. Уже найближчим часом подібні споруди відкриють і в інших районах Закарпаття.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також