На Виноградівщині вирішили перезимувати руді чаплі

6
0

Уже день готувався віддати естафету вечору, коли я саме поверталася із роботи. Навкруги опустілі поля.

Мимоволі глянула на сумно-сіре небо і побачила силует птаха – це була чапля. Наступного дня також побачила чаплю, яка летіла над полем біля Перехрестя. Хоч ці птахи і відлітають у вересні-листопаді, але в помірні зими іноді залишаються на місцях гніздування. Початок цієї зими подарував нам незвичне тепло, от вони і залишилися.

Ареал чапель охоплює Європу, широкою смугою проходить по Середній та Південній Азії. Зустрічаються вони також в Африці та на острові Мадагаскар. Живуть колоніями. Місця для гніздування вибирає самець. Спочатку він «закладає» своєрідний фундамент гнізда, а потім вибирає собі пару, я кою разом добудовують вже спільний «дім». Тут самка відкладає по 4-5 яєць зеленувато-голубого кольору. Висиджують їх обоє батьків по черзі. Так само разом і вигодовують своїх малят.

Селяться чаплі біля води на очеретяному заломі чи високо на деревах. Інколи бачу їх навіть біля Тиси на мілководді. Вони годинами стоять непорушно, як статуї, очікуючи наближення риби. Восени можна побачити їх і на полі, де біля нір очікують гризунів. Також полюбляють ласувати жабами та комахам. Самі птахи не дуже симпатичні: довга шия, що складається з 16-ти хребців, довгі ноги та дзьоб. На голові стирчить чорний пір’яний чубчик. Тіло – видовженої форми. Цівка й нижня частина гомілки без оперення.

Є кілька видів чапель: сіра, руда (полюбляє нашу Виноградівщину), велика та мала біла, жовта, чорна, єгипетська, білокрила та ін.. Природа була не дуже щедрою до забарвлення пір’я чапель. У них добре розвинута куприкова залоза, але не менше значення мають і великі подушечки порошкового пуху, так звані пудрети. З них пудра, як присипка з тальку, густо вкриває пір’я і воно не намокає.

Побачити чаплю у вісні означає отримати неочікуваний прибуток, або хтось прийде до вас з новиною. А от якщо вам насниться, що ви чаплю вбили або спіймали – це знак перемоги над сильним ворогом.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також