На Закарпатті 10 районів заражено амброзією

12
0

Небезпечний карантинний бур’ян та алерген потрібно знищувати. Нежить, кон’юнктивіт, важка бронхіальна астма, мігрені, кропив’янки та різке ослаблення організму – все це симптоми алергічного захворювання (полінозу), котре вкрай важко піддається лікуванню. І спровокувати його може звичайнісінький бур’ян – амброзія полинолиста.

Причому шкодить ця рослина не тільки здоров’ю людей, а й сільському господарству.

Амброзія відноситься до карантинних бур’янів. У зв’язку з потужною надземною масою і кореневою системою вона збіднює та висушує грунт – використовує з 1 га площі до 2000 тонн води та стільки поживних речовин, скільки міститься в 7-8 центнерах мінеральних добрив. У підсумку врожай сільськогосподарських культур різко знижується. На пасовищах амброзія полинолиста витісняє злакові трави, а її саму через високий вміст гірких ефірних олій тварини не поїдають.

Зовні цей бур’ян схожий на полин звичайний, але не має запаху. Стебло пряме, здерев’яніле, гіллясте, висотою від 50 см до 2-х метрів. Перші сходи з’являються у квітні, цвіте з кінця липня до вересня. Плодоносить рослина у вересні-жовтні.

Боротися з карантинним бур’яном можна агротехнічними, хімічними і біологічними методами. Перші включають комплексний підхід до вирощування сільгоспкультур.

На невеликих площах та присадибних ділянках амброзію потрібно прополювати і скошувати. Правда, після скошування вона інтенсивно відростає, тому процедуру проводять не менше 3-4 разів за літо. Можна також використовувати натрієву й амінну сіль (2-3 кг/га) в суміші з аміачною селітрою (10 кг/га) чи з сульфатом амонію.

А на великих площах слід застосовувати гербіциди. Екологічно чистим є біологічний метод боротьби (з використанням жука-листоїда, мухи-строкатки, амброзієвого псевдослоника), та, на жаль, він не надто поширений.

Воюючи з амброзією, особливу увагу слід приділяти необроблюваним землям – пустирям, вигонам, смугам під лініями електропередач та поблизу шосейних і залізничних доріг. Де є можливість, їх слід засівати багаторічними злаковими травами.

Про масштаби проблеми говорять цифри: станом на січень 2011 року амброзією на Закарпатті було заражено 6425,64 га (10 районів), у нас введено особливий карантинний режим. Наразі в Міжгірському, Тячівському та Іршавському районах розроблена і діє державна програма з локалізації і ліквідації вогнищ амброзії полинолистої. В інших районах такі програми готують для затвердження у райрадах.
 Амброзія полинолиста – надзвичайно шкідлива карантинна рослина. Тож виявляйте і знищуйте її!

В. Сасин, начальник Державної інспекції з карантину рослин по Закарпатській області, заслужений працівник сільського господарства України; Е. Рижак, провідний спеціаліст-герболог

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також