На Закарпатті переносять інсульти 1700-1800 краян щорічно

4
0

В Україні щорічно 100 тисяч чоловік переносять інсульт, з них 50% залишаються інвалідами, а 39% помирає. Таку сумну статистику оприлюднили цього тижня в Ужгородському прес-клубі лікарі з нагоди Всесвітнього дня боротьби з інсультом.

 

«Від цієї хвороби вмирають частіше, ніж від туберкульозу, СНІДУ та різноманітних інфекцій разом взятих, – заявив керівник ужгородського Центру нейрохірургії та неврології, професор Володимир СМОЛАНКА. – Ця проблема суспільством просто недооцінена». І що найбільш неприємно – від цієї недуги не застрахований ніхто. Тим більше, як розповів В. Смоланка, головним фактором розвитку інсульту є нелікована артеріальна гіпертензія, про яку чимало громадян просто не здогадуються, адже навіть не перевіряють свій артеріальний тиск.  
 
У Закарпатті ж переносять інсульти 1700-1800 краян щорічно – це найменший показник в країні. За словами президента Української асоціації боротьби з інсультом, професора Миколи ПОЛІЩУКА, річ у тім, що в нашому краї чи не найбільше медичних закладів на душу населення, і простій людині значно легше достукатися до лікаря, ніж, скажімо, на сході країни. Окрім того, в краї є достатньо спеціалізованих закладів, де можна ефективно лікувати цю хворобу. Як розповів начальник управління охорони здоров’я ОДА Роман ШНІЦЕР, 2 місяці тому в область привезли новий комп’ютерний томограф, який робить всю потрібну діагностику за 25 секунд.  
 Запобігти інсульту допоможе здоровий спосіб життя, уникнення куріння, у тому числі пасивного. За словами М. Поліщука, лише профілактика і заборона куріння у громадських місцях здатні зберегти життя десяткам тисяч українців. 
 
Крім того, величезну роль у профілактиці інсульту, яка є набагато дешевшою, ніж саме лікування, відіграють щорічні «Карпатські читання» – школа клінічних нейронаук, у якій беруть участь кращі фахівці країни. «Суть масштабної конференції полягає у просвітницькій роботі серед лікарів усіх спеціальностей (в основному невропатологів) щодо сучасних досягнень неврологічної науки. Відмінність цієї конференції від інших полягає у тому, що ми не є промоутерами якихось компаній і ліків. Сюди приїжджають фахівці, щоб почути від лекторів з різних країн нову інформацію про те, як працює європейська і світова неврологія, – зізнався М. Поліщук. – І саме завдяки знанням, здобутим під час лекцій, смертність від інсульту останніми роками зменшилася на 14,1%». А один із найкращих лікарів країни в цій галузі Володимир Смоланка зазначив, щороку в світі публікують чимало досліджень у цій галузі й нинішня конференція дає змогу проаналізувати знання та застосувати їх на практиці. 
 
М. Поліщук також додав: «Наступного року «Карпатські читання» більше уваги приділять усім формам больових синдромів неврологічних захворювань. Фахівці з усієї країни зможуть долучитися до роботи в онлайн-режимі». 
 
До речі, у рамках «Карпатських читань» у Закарпатті стартує Всеукраїнська акція «Стоп інсульт-2011». Після Ужгорода акція пройде по всій Україні.
 
І ще важливо: сьогодні в Ужгороді відбудуться заходи всеукраїнської кампанії «День боротьби з інсультом в Україні». Однією з головних подій серед низки заходів буде акція «Виміряй свій тиск – скажи інсульту – НІ», у здійсненні якої братимуть участь лікарі Закарпатського обласного центру неврології та нейрохірургії і центру здоров’я УОЗ в Ужгороді. Суть акції в наступному: сьогодні на площі Театральній з 10 до 12 години буде встановлений імпровізований лікарський кабінет, де всі бажаючі зможуть виміряти артеріальний тиск, рівень глюкози, визначити персональний ризик виникнення інсульту та поспілкуватися з фахівцями з профілактики інсульту.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також