На Закарпатті пройде фестиваль ковальського мистецтва

8
0

З 25 по 26 червня закарпатське село Лисичово Іршавського району перетвориться на головний осередок ковальської справи.

Вже вчетверте там відбудеться фестиваль ковальського мистецтва та народних промислів „Гамора-2011”. Організатори очікують на участь близько 40 ковалів та чималої кількості представників традиційних ремесел.

Як розповів голова ужгородської ковальської громади Сергій Тяско, головною особливістю фестивалю є те, що він - стабільно цікавий та насичений. «Цьогоріч крім всього іншого у підтримку традицій запрошені ковалі будуть спільно кувати борону. Втім, ясна річ суто ковальством фестивальна програма не обмежиться. Впродовж двох днів гості та учасники слухатимуть народну музику як від закарпатських колективів, так і від виконавців з Угорщини, Румунії та Словаччини. Примітно, що відкриватимуть фест наші трембітарі». Сергій Тяско також наголосив, що «Гамора» не є професійним святом ковалів, це в першу чергу свято відродження традицій. «На фестивалі проходитимуть численні майстер класи з народних ремесел. Гості зможуть долучитися до виготовлення дерев’яних корит, спробувати себе у гончарстві та виготовленні залізних форм для випічки. Само собою, кожен бажаючий зможе спробувати освоїти й ковальську справу. До того ж, ми проведемо екскурсії до шахти та цікаві піші прогулянки». Голова ужгородської ковальської громади відзначив, що нарешті нормальній організації сприяє влада, зокрема голова голова Іршавської районної державної адміністрації Віктор Феєр та сільський голова Лисичова Ярослав Пальок, які працюють на фестиваль дуже активно та грамотно.

Дійство триватиме впродовж двох днів, втім проблем з ночівлею у гостей не виникне. Організатори підготували наметове містечко, а селяни радо приймуть людей у своїх садибах. «Якщо в попередні роки ми ходили по хатам і просили місцевих прийняти людей на ніч, то зараз мешканці Лисичова самі чекають на відвідувачів. Можна сказати, що нарешті прийшло розуміння, що подібні заходи – це прекрасна можливість для розвитку села та туризму з цьому регіоні».

Ще одним непересічним досягненням фестивалю є те, що «Гамора» привернула увагу влади до унікальної водяної кузні та спровокувала розмови про створення музею з залученням серйозного фінансування.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також