На Закарпатті створять українсько-угорську комісію у галузі туризму (ФОТО)

14
1

22 березня в залі засідань Закарпатської ОДА відбувся круглий стіл на тему «Актуальні проблеми та перспективи розвитку транскордонного туризму на українсько-угорському прикордонні». До участі в обговоренні були запрошені представники органів влади, бізнесу, громадських організацій, туристичних асоціацій, експерти з питань розвитку туризму з України та Угорщини.

Зокрема, серед запрошених – заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло, голова області Саболч-Сатмар-Берег (Угорщина) Оскар Шестак, консул Угорщини в Берегові Іштван Тот, заступник начальника головного управління з питань євроінтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та  туризму ОДА Олександр Марченко та інші.

Один з організаторів круглого столу - Центр українсько-угорського регіонального розвитку. Директора цієї організації, Йосипа Торпоі, ми попросили підсумувати результати цієї міжнародної зустрічі.  

- Яких основних проблем у сфері туризму торкалися учасники з обох країн?

- Серед актуальних проблем в українсько-угорських відносинах у галузі туризму залишається сам кордон, тобто його перетин. Адже чимало нарікань з боку туристів чуємо саме на роботу прикордонників, митників з обох боків. Відповідно на нашу зустріч були запрошені представники цих відомств.

У розмові торкалися також тем дотичних до транскордонного туризму - це добудова європейського швидкісного автобану практично до кордону з Україною, реконструкція пунктів перетину, в тому числі "Чоп-Захонь" та "Лужанка-Берегшурань", де мають збудувати новий термінал для пропуску вантажних автомобілів. І все це станеться у найближчій перспективі - за рік-два.

В принципі будь-які проблеми у цьому напрямку можливо при бажанні вирішити. Зокрема і щодо більш швидкого та комфортного перетину кордонів для туристичних груп. Як зауважують службовці - потрібно лише попереджати заздалегідь про прибуття автобуса, і для них можуть виділити окремий митний коридор.

- Яким темам були присвячені презентаційні виступи?

- Цікавих презентацій було чимало. Наприклад, Бейла Молнар розповів про проект "Карпатський експрес", який успішно діє вже кілька років і з’єднує наші країни. Цього року планується, що цей потяг не лише привезе угорських туристів на Закарпаття, а й забере бажаючих з нашого боку відпочити на озері Балатон в Угорщині. Такі міжнародні поїздки відбудуться двічі - у червні та вересні.
Представники агентства регіонального розвитку Угорщини розповіли про власні плани у сфері розвитку туризму, в тому числі на східних кордонах на перспективу 2014-2020 років.

Зокрема моя презентація стосувалася транскордонних туристичних проектів між Україною та Угорщиною, що були втілені на території Закарпаття за 20 років. Отже, це понад 20 грантових проектів із загальним кошторисом у кілька мільйонів євро. Це зокрема створення турінфоцентрів, реконструкція пам’яток, створення туристичних маршрутів і багато чого іншого.

Однак самі по собі окремі проекти особливої погоди у сфері не роблять. Тому ми знову повертаємося до того, що на рівні області потрібно створити туристичну координаційну раду, яка б регулярно збиралася, аби спільно вирішувати власні проблеми. Це влада, бізнес, громадські формування. Нам потрібен також виробити чіткий план дій.

В області  наразі у багатьох сферах працюють на громадських засадах окремі активісти - такі як Денис Добра, який переймається долею Боржавської вузькоколійки або Олександр Дзембас, який вже багато років намагається зберегти Невицький замок. Але всіх цих ентузіастів потрібно підтримувати і спільно координувати наші плани.

- Якщо підсумувати, то яким є результат цього круглого столу?

- Під час зустрічі було прийнято проект резолюції, що стосується пропозицій щодо подальшого гармонійного розвитку транскордонного туризму. Резолюцію ще є можливість доповнити власними ідеями і пропозиціями. А через кілька тижнів ми плануємо цей документ оформити у вигляді звернення до представників влади, до уряду з проханням про підтримку. Хочемо не лише показати і розповісти про наявні проблеми, а й показати шляхи їх розв’язання.   

Зокрема серед ініціатив - створення спільної українсько-угорської транскордонної туристичної комісії (за участю представників органів регіональної влади, місцевого самоврядування, туристичних асоціацій, неурядових організацій, малого і середнього бізнесу).

Серед нагальних питань, які комісія планує першочергово вирішити - це покращення роботи прикордонної та митної служб щодо пропуску організованих груп туристів, створення можливості перетину кордону туристами на велосипедах, відкриття додаткових пунктів пропуску через кордон, зокрема встановлення модульного КПП для «водного туризму» у пункті пропуску «Вилок» на річці Тиса.Рекомендації стосуються також впровадження єдиної європейської системи маркування туристичних шляхів і маршрутів в Карпатському регіоні.

Звісно і надалі триватиме робота між прикордонними областями Угорщини, Словацької Республіки, Румунії, Республіки Польща та Закарпатською областю України у створенні єдиної мережі туристично-інформаційних центрів.  Також закликаємо представників туристичного бізнесу брати активну участь в спільних транскордонних туристичних заходах.

Без сумніву продовжимо роботу зі створення та просування спільних транскордонних туристичних продуктів у прикордонних регіонах.

Одним з таких незабаром стане відкриття перших велодоріжок поблизу кордону з Угорщиною, проект створення транскордонного натурпарку на території Берегівщини тощо.  

Коментарі

П
псевдотуристам

Хоч що чирікати а не робити... лиш би гранди проїдати.

Читайте також