На Закарпатті створили виїзну службу паліативної допомоги

8
0

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, головною темою якого стала «Розвиток паліативної допомоги в регіоні, створення виїзної служби паліативної допомоги». Ще у грудні 2009 року у Виноградові на базі районної лікарні відкрили госпісну палату на 4 ліжка. З того часу стаціонарну паліативну допомогу отримало 65 закарпатців.

Про це розповів Володимир Шевчук, голова правління благодійної організаціії «Спільне об’єднання соціуму». З 1 червня цього року на Виноградівщині створено виїзну службу паліативної допомоги, оскільки за словами Володимира Шевчука, чимало закарпатців, які мають невиліковні недуги, бажають останні прожити серед сім’ї у власній оселі. За місяць служба здійснила 37 медсестринських виїздів, 13- лікарських та 3 виїзди за участі духівників.

Закарпаття стало першим, де підтримати проект виїзної паліативної служби зголосилися і благодійні фонди, і влада, і громадські організації. Леся Брацюнь, виконавчий директор Української ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги зазначила, що в Україні 80-85% людей з обмеженим прогнозом життя бажають завершити свій життєвий шлях удома. «Тому важливо надати їм об’єм соціальної, юридичної, духовної допомоги. Важливо допомогти їм примиритися з ситуацією, з близькими. Біль страшніша за смерть, --каже Леся Брацюнь.-- Закарпаття є прикладом, де вже за два ми можемо створити якісну виїзну службу». Команда, що працює, на виїзді складається з 6-ти осіб. Такий напрямок медико-соціальної допомоги активно підтримала церква.

Тетяна Міцьо, заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА підкреслила, що закарпатцям завжди було притаманне милосердя, людське ставелння. Управління охорони здоров’я області з великим ентузіазмом підтримало ідею запровадження такої служби. «Маємо низку наказів, працює позаштатний спеціаліст з паліативної допомоги, зібрана необхідна нормативна база,-- розповіла Тетяна Міцьо.—Згідно з рекомендацією Мінохорони здоров’я приблизна потреба Закарпаття --210 госпісних ліжок. На сьогодні близько 60% невиліковних хворих –це соматичні захворювання, 85-90% онкологія».

За словами Тетяни Міцьо, оскільки система охорони здоров’я наразі проходить реформування, можливості для відкриття відділень та встановлення ліжок для госпісних хворих є, незважаючи на те, що поки що у бюджеті немає окремої статті на витрати по паліативній допомозі.

Іванна Сабо, голова Закарпатської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, розповіла що в Україні діють госпіси у Запоріжській та Житомирській областях. «У 1993 році у селі Ракошино на Закарпатті запрацювала лікарня на 20 ліжок від Червоного хреста, присутня паліативна опіка, з 19 пацієнтаів—9 повністю лежачих. Це люди, які не мають рідні чи соціально одинокі,-- каже Іванна Сабо.—М плануємо офіційно переоформити лікарню як таку, що надає паліативну допомогу. За словами Іванни Сабо Червоний Хрест має і патронажна службу медсестер, збирає волонтерів. Щоправда, волонтерський рух на Закарпатті потребує активізації. . Приходять люди, що потребують догляду за хворим, чи просять підшукати доглядальницю.

На жаль, в Україні проблеми літніх та невиліковно хворих залишаються зазвичай поза зоною уваги держави і суспільства: досить часто вони залишаються сам на сам зі своїм болем, хворобами, самотністю. У той же час світова спільнота враховує тенденції постаріння населення, ВООЗ ще в 1982 році офіційно ввела у обіг поняття паліативної допомоги як системи медичних, соціальних, психологічних заходів, покликаних забезпечити максимально досяжну якість життя пацієнтів із невиліковними хворобами, також членів їхніх родин.

В Україні такий напрямок, що знаходиться на межі власне медицини та соціального захисту, почав розвиватися кілька років тому. Спочатку це були окремі проекти хоспісів, відкриті за сприяння різних благочинних установ. У 2008 році в Міністерстві охорони здоров’я України, яке очолював на той час Василь Князевич, була створена Рада паліативної та хоспісної допомоги та розроблена галузева програма розвитку цієї сфери.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також