На Закарпатті відбулося виїзне засідання комітету ВРУ

4
0

з питань охорони здоров’я

Протягом двох днів члени комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я ознайомлювалися з досвідом роботи зі зниження захворюваності дітей в Закарпатській області. До цього комітет встиг відвідати Донбас, де народні обранці вивчали стан дитячого травматизму. Крім проблем, з якими чи не щодня зіштовхуються медики і юні пацієнти краю, на виїзному засіданні обговорювали і позитивні напрацювання. А ще – законопроект про йодовану сіль.

За словами голови комітету ВРУ Тетяни Бахтеєвої, в Закарпатті, як і загалом в Україні, перше місце в структурі дитячих хвороб займає захворювання дихальних органів. Далі картина цілком відрізняється. Коли в країні переважають шкірні й захворювання органів травлення, в Закарпатті – ендокринні. Причина, вважають фахівці, в дефіциті йоду. Не менш важливим є питанням смертності новонароджених, а також малюків до року через вроджені аномалії, недоношеність. Україна з початку цього року перейшла на європейські стандарти, власне, реєстрацію новонароджених з вагою 500 грамів. Картина в цьому плані не покращиться. Ріст смертності все одно буде, — прогнозує Тетяна Бахтеєва.

На засіданні йшлося і про інші проблемні питання, зокрема фінансування медицини. Порушили питання про закладання субвенцій не в спеціальні фонди, а в загальний, тобто централізований. Тоді фінансування буде стовідсотковим, — зазначив керівник краю Олег Гаваші. На думку голови облдержадміністрації, Закарпаттю є чим і похвалитися. Лабораторія в обласному центрі боротьби з ВІЛ/СНІДом. Тут на клітинному рівні, крім ВІЛ, виявляють будь-які інфекції. Обласна інфекційна лікарня. Представники комітету побачили і хірургічний корпус обласної дитячої лікарні, що в Мукачеві. Зокрема, дитячу реанімацію, де на одного маленького пацієнта держава виділяє 400 гривень щодоби, відділення інтенсивної терапії. Гості були приємно вражені. —Хоча я і лікар з багаторічним стажем, просто вражена. Хочу, аби такі лікарні були і в Києві, і в Житомирі, і в Луганську, — заявила Тетяна Бахтеєва.

Начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Михайло Турянчик підкреслив, що приїзд представників комітету сприятиме розвитку медицини області, зокрема її матеріальної бази. До нас комітет приїхав не з пустими руками – подарував краю реанімобіль, апарат гемодіалізу (штучна нирка) і антибіотики. Все це прибуде в Закарпаття до кінця тижня.

Повідомили ЗІА "Простір" з управління інформації та зв’язків із громадськістю ОДА.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також