На Закарпатті волонтери вчили надавати першу допомогу (ВІДЕО)

9
0

Надавати першу допомогу вчили охочих волонтери товариства Червоного Хреста на Закарпатті.

На площі Театральній вони показували, як робити штучне дихання і приводити людей до тями. Захід організували до Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги, — розповіла Суспільному медична тренерка Маріанна Кожанова. Його відзначають щороку у другу суботу вересня. Пише Суспільне.Закарпаття.

Волонтерка "Червоного хреста" Ася Литвиненко показувала, як правильно надавати першу медичну допомогу людині, котра знепритомніла.

"Закидаємо обережно їй голову, відсовуємо їй щелепу, нахиляємося і за принципом "Чую, бачу, відчуваю" слухаємо, чи вона дихає, кладемо їй руку на грудну клітку й дивимося, чи є дихальні рухи 10 секунд, один-два-три… У центрі ставимо руки обов’язково у формі такого замка на рівних витягнутих ліктях, приступаємо до качання. Ми зупиняємося, якщо приїхала швидка, якщо ми стомилися і якщо людина ожила", — розповіла Ася Литвиненко.

Ужгородка Марія спробувала надати першу медичну допомогу на манекені. Вона розповіла: "Думаю, що потрібно проводити такі майстеркласи, бо це дуже цікаво, дуже пізнавально й ніхто не знає, у якій ситуації опиниться кожного дня. Дуже гарно пояснювали, тому мені все було зрозуміло".

Надати першу медичну допомогу спробувала і Надія Дикун.

"Я інколи слухала, але так детально я не знала, що робити, якби була така ситуація. Я не байдужа до інших людей. Це потрібно знати, тим більше, що в мене маленька дитина, бувають різні ситуації. Тому мені було цікаво це спробувати", — прокоментувала Надія Дикун.

Тренерка Школи першої допомоги Закарпатської громадської організації "Товариство Червоний Хрест України" Маріанна Кожанова каже: навчання для ужгородців провели, бо зі 100% тільки 20 знають, як надавати першу допомогу.

"Кожна практична навичка для того, щоб вона використовувалася в житті дуже часто й правильно, вона має бути відпрацьована. На щастя, наші люди, ми з вами теж, стикаємося з критичними випадками в житті не так часто, як нам здається. Коли людина не підготовлена й не має відпрацьованої практичної навички, вона в стані стресу, паніки, починає виконувати зовсім не ті дії, які до того знала. Тобто це інтуїтивно, це на рівні підсвідомості, люди роблять неправильні дії і цим самим можуть не завжди правильно це зробити і нашкодити", — розповіла Маріанна Кожанова.

Тривало навчання півтори години.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!





Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також