Найстарішому ужгородському ліфту уже 32 роки

15
0

він працює в 16-поверхівці

На обслуговуванні КП "Ужгородліфт" на сьогодні 296 ліфтів, із них 271 - у комунальних будинках, 6 належать кооперативним будинкам і 19 - підприємствам та установам, - поінформував журналістів директор КП "Ужгородліфт" Сергій Сорока.

Далеко не нові ужгородські ліфти затратні та досить складні в обслуговуванні. Так, через відсутність запчастин проблемним є обслуговування ліфтів у будинках чехословацької забудови, які також відживають свій технічний вік. 25-річні ліфти, що на Минайській, 29, уже вичерпали свій ресурс, а наступного року завершиться термін експлуатації ще 7 таких ліфтів. Найстарішому ужгородському ліфту, що в 16-поверхівці (до "старожилів" належать також ліфти у колишніх малосімейках "Народ", Партія", "Єдині") вже 32 роки. Упродовж поточного року не вдалося замінити жодного ліфта, однак вдалося провести капітальний ремонт трьох ліфтів, в яких закінчився термін експлуатації, по вул. Льва Толстого, 33.

26 зупинених ліфтів експертизу не пройшли через відсутність коштів, тож і про їх капітальний ремонт наразі також не йдеться. Фінансування експертних затрат та капремонту планується провести наступного, 2010 року. З зупинених на сьогодні ліфтів 17 уже завершили перший термін експлуатації. Дев’ять ліфтів завершили повторний термін експлуатації (у 2005 році вони були капітально відремонтовані), тобто відведені їм після капремонту 4 роки. Залежно від результатів технічної експертизи і складеного дефектного акта буде визначено, скільки коштів потребує кожен окремо взятий ліфт на те, щоб його відремонтувати (це щонайменше 15 тис. грн.), модернізувати (120 тис.грн) чи замінити його на новий (200 тис. грн.). Специфіка ліфтів чехословацького виробництва в малих об’ємах ліфтових кабін, а виготовляти їх на сьогодні можуть тільки чеські або словацькі фірми у Празі та Братиславі. Модернізація такого ліфта відповідно дуже висока і вартує від 15 тис. євро, а ціна нового понад 20 тис. євро.

Минулого року Ужгородською міською радою на КП "Ужгородліфт" було виділено 1 млн. 200 тис. грн. За ці кошти капітально відремонтували 6 ліфтів (відповідно термін їх експлуатації збільшено на 4 роки) та ще 10 ліфтів модернізували (вартість модернізації одного ліфта 100 тис. грн.). Щоправда, після дороговартісної модернізації ліфт служитиме ще 18 років. На початку 2007 року встановили новий ліфт у малосімейці за адресою Джамбула, 54, де ліфт не працював понад 10 років. Щодо "ліфтових вандалів", то порівняно з 90-ми роками вони дещо вгамувалися, можливо, через наявність антивандального обладнання: антивандальних пультів, металевих купе кабінок тощо. А ось розписувати, обпалювати стінки ліфтів, виламували лампи освітлення продовжують і далі. На жаль, часто ламають і новенький, півторарічний ліфт на Джамбула, 54.

Якщо порівняти з іншими містами, то, скажімо, в сусідньому Мукачеві останні два-три роки кошти на ремонт ліфтового господарства не виділялися взагалі, є українські міста, де ліфтовий парк зупинений на 30 відсотків, зокрема в Запоріжжі із 4 тисяч ліфтів не працює 1 тисяча. Цьогоріч ситуація з виділенням коштів на ремонт ліфтових господарств погіршилася практично всюди. До вересня поточного року в Ужгороді її можна було назвати цілком благополучною: тільки у двох житлових будинках непрацюючими залишалися три розкрадені ще десятиріччя тому ліфти, що становило всього 1 %. Щоправда, пізніше, як ми знаємо, 26 ліфтів довелося зупинити. Населення продовжує боргувати підприємству за послуги 1 млн. 200 тис. грн., щомісячно це становить у середньому близько 100 тис. грн.

За 10 місяців поточного року відсоток проплат населення за послуги КП "Ужгородліфт" склав 73 %, що дозволяє сплатити податки, зарплату і придбати елементарні для життєдіяльності ліфтів запчастини. "Якщо на сьогодні ми гарантуємо безпеку ліфтів, то вже безперебійність їх роботи через таку низьку проплату забезпечити важко", — акцентував директор підприємства. (Торік цей показник сягав 90 %).

Сергій Сорока каже, що у 80 відсотках випадків, коли люди застрягають у ліфтах, винні перебої з електропостачанням, у 10 відсотках таких міні-НП винні самі мешканці через власну легковажність та необачність, перевантаженість тощо і тільки в десяти випадках зі ста причини технічні. За зміну (це 12 годин) ліфтера викликають 50—60 разів. На підприємстві працює одна бригада, що несе аварійну службу, та ще три ланки зайняті поточним ремонтом ліфтів, тож безпека наших ліфтів знаходиться в руках трьох десятків людей.

Як поінформував представників ЗМІ Сергій Сорока, 21 жовтня підприємство виграло судову тяжбу з Антимонопольним комітетом, який звинуватив "Ужгородліфт" у порушенні прав споживачів після зміни тарифів на послуги ліфтового господарства. Рішення Антимонопольного комітету суддею визнане недійсним, але наразі воно оскаржується в апеляційному суді.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також