Не лише закарпатців: словаків теж кидають "по-чорному" за кордоном

8
9

Словаки, як і закарпатці, теж досить часто їздять за кордон у пошуках роботи. Їх кількість значно збільшується під час літніх та зимових канікул, оскільки тоді підпрацьовувати їздять студенти.

Тимчасові працівники шукають роботу самостійно або через агентства з працевлаштування. В обох випадках не все буває гладко.

Наприклад, 20-річна Петра розповіла як працювала у Іспанії, де планувала заробляти гроші та вдосконалювати свої мовні навички. Як роблять багато молодих людей.

Роботу знайшла через агентство Prostaff з головним офісом у Братиславі. Дівчина планувала працювати два літні місяці офіціанткою в іспанському містечку Камбрілс. Там не обіцяли великих заробітків, але проживання, харчування мали бути безкоштовними. Тому чистий прибуток у розмірі 700 євро здавався достатнім на морському курорті.

Вже на місці виявилося, що ресторан дійсно знаходився в бухті на пагорбі з прекрасним видом. Однак обіцяні 700 євро одразу зменшили до 500, а робота мала виконуватися 7 днів на тиждень, без оплати понаднормових.

"Зазвичай ми починали роботу о 8 ранку і закінчували о десятій, одинадцятій ночі. У період з 15 по 18 у нас була іспанська сієста, під час якої ми могли відпочити ", - додає Петра.

Не було жодних обіцяних бунгало, душових кабін, Інтернету. Мешкали працівники у крихітному автомобільному причепі, де не було жодних умов. Замок погано закривався, так само як і вікна.

Ще довелося спати удвох з колегою на двоспальному ліжку, не можна було і говорити про комфортний сон. До ресторану треба було йти вверх по грунтовій стежці. Мрія про морський відпочинок не здійснилася...

У Словаччині Петра почала вимагати повернення грошей, що вона сплатила агенції за працевлаштування. І врешті-решт отримала їх назад.

Натомість Яні із Зволена пощастило менше. Вона через агенцію "Персонела" поїхала у Англію.

Відразу після прибуття вона отримала смс-повідомлення про те, що має переїхати в зовсім інше місто. У будинку було ще 15 людей, а орендна плата була вдвічі вищою, роботу доводилось робити щодня. Власник бажав отримати гроші за проживання заздалегідь на кілька тижнів і перший внесок відразу.

"Словацьке агентство нічим не могло зарадити, так само як і англійські представники. Оскільки вони вже отримали свої гроші за посередництво заздалегідь" , - розповіла Яна, додаючи, що залишилась на околиці іноземного міста, без житла, роботи, без телефону та будь-якої допомоги.

Славоміра вирушила на роботу в італійські Альпи. Організувала все словацька агенція Lautoma. Проживання та харчування, звичайно, повинні бути безкоштовними. Планувала заробити за літо 5000 євро.

Звичайно, обіцяного заробітку не було. Крім того, умови для проживання виявилися поганими, а понаднормовий робочий час виявився без додаткової оплати. Замість офіціантки в невеликому альпійському готелі Славоміра стала дівчиною готовою буквально "на все".

"Коли було потрібно, я мив спільні туалети, або заміняла покоївок", - розповіла вона.

Славомира також зустрічалася з іншими словаками, які також мали поганий досвід роботи з цією агенцією. Дівчина розглядала можливість подання скарги до словацького відомства. Зрештою, цього не сталося, бо їй сказали, що вона все одно нічого цим не досягне.

Але до кого звернутися, коли виникає проблемна ситуація, а агентство не бере трубку?

Багато словаків звертаються у таких випадках до Управління закордонних словаків (USZZ). Однак такі проблеми співвітчизників виходять за межі їх компетенції. Там рекомендують зв’язатись з посольством, тобто консульським відділом у даній країні, де мають надати інформацію про те, як діяти щодо цього питання.

Однак виявляється посольства Словацької Республіки не мають компетенції вступати у трудові суперечки між працівниками та роботодавцями.

Словацькі дипломати кажуть, що громадянин Словацької Республіки може звернутися до посольства СР у разі обґрунтованої підозри, що він, можливо, став жертвою торгівлі людьми. Тоді потерпілій стороні може бути надана допомога - насамперед щодо повернення до Словаччини або консульському захисті.

Тож ошукані мають єдиний вихід: повертатися додому та шукати компенсації від агенції з працевлаштування через суд. Юристи наголошують: виїзд за кордон без прочитаного та підписаного трудового договору, який ви фізично тримаєте в руці, є фатальною помилкою. Тоді будь-яку проблему набагато складніше вирішити.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Т
Тормоз...

Пора обновити собі методички, бо вже всі вичисляють, що я тупорогий свинособачий бот з кликухами Тормоз, Щирий, Щирий2, баламут, баламут2, Ветеренар.

Т
Тормоз...

....Заперевальний.Ви вже всім остогидли. Чому при Союзі ліси були, а за Перевалом вшиткой поляки вирізали. Тепер заперевал сюди пробрався.

2
22:58

Нормально у Алкашоні сракотан пригорів. Що, правда очі коле, бикота русунська?

М
Майдаун

Марго галіцайська,17:30,17:55.Вонь схроновська,знищили Карпати твоя бандершня,яка окуповала Куйов послі майдану!Іди нюхни геричу,у львіві тону героїна накрили. Вот чому у вас Руство такоє «феєричноє» наркоші збісні!

1
17:39

Не русинів, а ВСРУСИНІВ. Пиши правильно, дурло пудменджульне.

Д1
До 17:30

Куди тобі , дурбец@ло заперевальне , до нас - РУСИНІВ . Ти неграмотне свинч@ .

Д1
до 16:56

А що ти , РУСУНЕ , взагалі в цьому житті розумієш крім крадіжок лісу і бухання ?

7
777

Люди які їдуть самі малюють собі безмежно небесні привабливі заробітки. Коли пишуть завод і житло в кімнаті 3 - 4 чоловіка. Це означає , що завод шкідливий для здоровя а оплату отримаєте не погодинно а від виробітків або 7 годин погодинно інше від виробітку. І кімната буде 2х2 з клопами де до вас мінімум 1000 людей займались безмежнім коханням і 450 померло від алкогольного отруєння.

У
Україна

"По чорному" - це , мабуть , повністю кидають на "О" (нуль). А їм же оплачується більша частина ! Чи ви , редактЬОрІшки, не розумієте значень слів ?

Читайте також