Не змогли інтегруватися: Українські біженці змушені повертатися додому з Румунії

18
14

З гостинної приймаючої країни для українських біженців Румунія стала сумним досвідом для значної частини з них.

Збільшується кількість сімей, які змушені повертатися в Україну, оскільки вони не можуть інтегруватися та не отримують від уряду країни підтримку для оренди житла кілька місяців поспіль, - повідомляє видання Digi24.

Видання показує це на прикладі Юлії, вчительки української мови. Протягом трьох місяців жінка не отримувала від уряду обіцяних грошей на проживання, тому змушена повернутися в Україну.

Юлія Райчева з сином приїхали з України без речей. Вони тікали від російських ракетних обстрілів, які зруйнували їхній дім.

"У місті, де я жила з дитиною, точилися важкі бої, ми дивом вижили. У нас не було води, їжі, світла і так далі. На наших очах було знищено 70% навколишньої території", - розповіла українка, яка змушена була виїхати за кордон в якості біженця.

У Румунії Юлія ініціювала проекти у трьох школах, завдяки яким українські діти могли відвідувати заняття. Неурядові організації, з якими вона працювала, нині або відмовилися від її послуг, або запропонували їй значно нижчу зарплату через брак ресурсів.

"У червні мені повідомили, що фінансування скорочено, і запропонували лише 2000 лей. Якщо я отримаю цю суму, то потрачу на квартиру, нам не залишиться на що жити. Я вже не кажу про надмірності, у нас навіть хліба не залишиться. З травня ми самостійно платимо за оренду, тому що ця друга програма підтримки не працює. Ми змушені покинути все тут і повернутися з порожніми руками в Україну, в нікуди", - каже жінка.

Випадок Юлії не поодинокий. У групах допомоги українцям у соціальних мережах все частіше з'являються випадки з числа сімей, які вже не можуть прожити в Румунії і змушені шукати інші варіанти, зокрема повертатися в Україну.

Анастасія Багузова – професійний перекладач, орагнізація ARCA - Romanian Forum for Refugees and Migrants каже:

"Ми часто можемо прочитати в онлайн-групах повідомлення від людей, які не знають, що їм робити. Наприклад, одна мама написала: у мене дитина до року, я не можу працювати і не можу отримати допомогу від держави".

Міхаела Буздуга, професійний консультант в ARCA:

"Процес інтеграції є складним, особливо коли ви приїхали з країни, яка була частиною Радянського Союзу, першим бар’єром - є мовний. Є затримки (з отриманням допомоги), я сподіваюся, що вони будуть вирішені, тому що ці люди (біженці) потребують підтримки і залежать від проблеми з житлом".

Digi24 отримало відповідь на запит від Міністерства внутрішніх справ Румунії, де йдеться , що : «для покриття витрат у квітні, травні та червні 2023 року, пов'язаних з розміщенням та харчуванням осіб із зони збройного конфлікту в Україні, IGSU (Генеральна інспекція з надзвичайних ситуацій Румунії) запросила суму в 265 709 000 левів».

Наразі у Румунії залишається 91 тисяча українських біженців із понад п'яти мільйонів, які в'їхали в країну з початку війни.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

У
Україна

троцькій...просто...п....р,малинького роста...

ДН
До нижнього

Безкоштовний сир в мишоловці.. Будь-де . А знання (аби якесь) мови не дає преференцій в отриманні праці з хорошою зарплатою . Зарплати високі є ..... тяжко працювати понаднормово на підприємствах і на будовах , доки не здохнеш або тяжко захворієш . На їжу і дешеве авто вистачить . На житло - ні . Медицина для українців- така собі . Очікувати черги прийдеться довго . Послуги - таблетки і йди ..... За все в житті потрібно заплатити , навіть за те , що дали нещодавно "безкоштовно "(сир).

У
Угорець

До троцкого...Статус біженця то безкоштовна медицина та якісь соцвиплати.Громадянам Угорщини не можна оформити.

У
Угорець

До троцкого...Так паспорт мож показувати в Будапеште але це не статус біженця .Хоч колись той паспорт знадобився

СЯ
Світлана Ямківна Фендін

Нехай повертається на Закарпаття, в Мукачево, тут є непочатий край роботи по навчанню роминів української мови. Держава підтримає.

ТЖ
Тот же

До Івана 10:22. Все вірно. Скакання з прапором України і криками "Слава України" не дає нашим громадянам право в іноземній державі отримувати кошти їх платників податків. Треба працювати і вивчати мову держави в якій ти отримав прихисток.

Т
Троцкій

Шо ви мені будете розказувати. Утлевел наші берегівські в будапештських маршрутках не показують. А безкоштовно катаються по українському з тризубом...

A
Apu

Перші 1-2-3 роки треба пережити, потім буде легше. Незалежно від країни.

ДН
До нижніх

Троцкий просто розпалює ворожнечу між закарпатцями, а етнічні угорці це прямо улюблена тема.

ДТ
До троцкого

Троцкий тормоз. Мадяр із Закарпаття має утлевел і у Мадярщині він у себе дома. Нашо му тот статус біженця?

У
Угорець

А що вони хотіли, Румунія бідна країна там нічого робити.

У
Угорець

До троцкого,я в Угорщині і я Угорець із Закарпаття.Нема статусу біженця якщо громадянин Угорщини.А 95% угорців Закарпаття то громадяни Угорщини.Ще питання є?

I
Ivan

Щоб вижити за кордоном треба працювати , вчити іноземну мову , а не чекати грошей від іноземною держави. В них є свої проблеми. Чимало закарпатців з середньою освітою знаходять собі роботу в Угорщині , Польші , Чехії. Все залежить від бажання людини.

Т
Троцкій

Цікаво, як поживають закарпатські угорці, що зробили собі статус біженців в Угорщині. Щось вони дуже тихенькі.

Читайте також