Небайдужі берегівчани вичистили від багаторічного мотлоху підвал палацу Перені (ФОТО)

15
7

З нагоди всеукраїнської кампанії «Зробимо Україну чистою» активісти нещодавно створеної організації «БерегМайдан» провели акцію, спрямовану на порятунок архітектурної та історичної пам’ятки – палацу Перені.

«Мукачево-нет» вже писало про цю неординарну будівлю 18-го століття, насамперед відому тим, що вона є місцем народження угорського національного героя барона Жигмонда Перені, страченого після поразки «Весни народів» у 1849 році. (Див. «Тіньова» берегівська архітектура: родинна садиба барона Перені – у жалюгідному стані).  Вже багато років садиба, яка мала б зайняти гідне місце в переліку найвидатніших пам’яток Берегівщини, практично занепадає. Навіть гірше – місцеві люди кажуть, що унікальну будівлю її нинішній орендар свідомо доводить до стану напівруїни, аби згодом викупити за мізерну суму. Як на біду, споруда не має жодного охоронного статусу, навіть пам’ятки місцевого значення, хоча за своєю історичною цінністю мала б претендувати до внесення у список пам’яток історії національного значення.

Аби пригорнути увагу місцевої громади та влади міста до проблеми, ініціатори акції вирішили прибрати найпроблемнішу ділянку палацу.

Якщо його фасадна частина виглядає ще більш-менш, то тилова, із відкритим підвалом під верандою, є вкрай занедбаною. Тут роками накопичувалося побутове сміття, здебільшого – пляшки з під алкоголю,  та інші побутові відходи.  Відтак, трійка берегівчан,  та їхній товариш з Виноградівщини, доклали своїх зусиль та часу, аби вилучити з підвалу увесь накопичений непотріб, та склали його в два десятки мішків. Сміття пообіцяло незабаром вивезти місцеве підприємство «Берег-Вертікал», яке часто долучається до подібних акцій. 

Відтак, організація «БерегМайдан» налаштована стежити за долею палацу Перені, аби він не був приватизований в незаконний спосіб, і сподівається, що цією пам’яткою опікуватимуться й інші організації, та й міська влада долучиться принаймні до організаційної сторони в справі порятунку садиби від руйнування.

Олег Супруненко
 

Коментарі

ДО
до Олега

Якби мер міста та головний лікар СЕС мали особисту вигоду, вони б всю роботу по прибиранню сміттєзвалищ взяли на себе. Ще б до цього залучили підприємця Якимець.Відносно Вопака та Приватбанку, я з Вами не зовсім згідний.У цих закладах є керівники,яких теж можна притягнути до відповідальності. Було б тільки бажання в правоохоронних структур - міліції і прокуратури. Та вони в цьому також не зацікавлені. Між іншим Вопак і належить сім"і Якимець.

ОБ
Олег, Берегово

Коментатору з порадами ("Надо было местной власти совместно с санэпидемстанцией заставить "хозяев", которые нагребли на этом историческом здании не малую сумму денег, навести порядок или это сделать за их счет") - ви все вірно кажете. Але це поряди з роду "краще бути багатим та здоровим, аніж бідним та хворим". Звісно, краще, якби це робила санстанція та міська влада. Але ви багато бачите успіхів у цих структур? В самому центрі міста - сміттєзвалища. Наприклад, за "Вопаком", або біля "Приватбанку" ввечері. Нормальна практика в місті - навалити після обіду з магазинів, біля урн, кубометр сміття, мовляв, зранку заберуть. Наче ввечері життя не існує. І що, яка на це реакція санстанції чи мера міста? І ви думаєте, що вони опікуватимуться підвалом старого заколоченого дому в Чопівці ?

ОС
Олегу Супруненко

Кто то напихал карманы во время работы в этом здании ресторана,а другие должны убирать за ними оставшийся от их деятельности муссор.Красиво получается.Надо было местной власти совместно с санэпидемстанцией заставить "хозяев", которые нагребли на этом историческом здании не малую сумму денег, навести порядок или это сделать за их счет.Выходит - одни срут,а другие за ними убирают.Первые оказались молодцами,а вторые - дураками.

ОБ
Олег, Берегово

Михайлу - під цим ніком ховається Барон Субота :) Див. http://ru.wikipedia.org/wiki/Барон_Суббота

М
Михайло

Щось мені здається, що я знаю хто то "Барон Перені"

Б
барону

звісно взяти у вихідний пакети, граблі, поїхати і півдня порсатися у брудному підвалі на благо порятунку пам'ятки архітектури - нічим як дешевим піаром назвати не можна :) а-ну, "бароне", спробуй ти так! кішка тонка?

БП
Барон Перени

Дішовий пиарр...

Читайте також