Негативні наслідки від розширення Шенгенського простору

5
0

Закарпаття відчує першим

26 лютого в м. Ужгороді відбувся міжнародний «круглий стіл» експертів «Підготовка нових членів ЄС – країн-сусідів України до вступу в Шенген: виклики для України».

Захід проходив в рамках реалізації курсу Президента України на європейську та євроатлантичну інтеграцію та рішень IV засідання Міжурядової українсько-словацької комісії з питань транскордонного співробітництва, його організатором виступив Регіональний філіал Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) в м. Ужгороді за підтримки Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та за сприяння Посольства України в Словацькій Республіці.

Як повідомила директор Регіонального філіалу НІСД Світлана Мітряєва, участь у заході взяли високопосадовці Словаччини, зокрема держсекретар Міністерства внутрішніх справ Словацької Республіки у справах громадськості Владімір Чечот, представники Генерального консульства Угорської Республіки в Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях, а також українські експерти, зокрема директор Департаменту Консульської служби МЗС України Борис Базилевський, фахівці НІСД, Інстититуту євро-атлантичного співробітництва, Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України, експерти Словацької асоціації зовнішньої політики та інші.

З її слів, Євросоюз, з одного боку, декларує недопущення проявів нових розмежувальних смуг на кордонах з сусідами, з іншого – прагне максимально убезпечити свої східні кордони від нелегальних потоків людей і товарів. Нові члени ЄС вже приводять своє зовнішньоторговельне законодавство у відповідність з європейським нормами. Всередині ЄС створений спільний ринок та єдиний митний простір. Ці нові обставини неминуче створять проблеми для українських експортерів, ускладнять їх доступ на європейський ринок. Замість інтеграції в Європу у найближчій перспективі Київ отримає розрив ділових контактів та нові проблеми з традиційними партнерами. Першим регіоном України, який має бути готовим відповісти на ці виклики, стане Закарпаття, де безпосередньо проходить західний кордон України, що водночас є східним кордоном Європейського Союзу.

Експерти «круглого столу» виробили пропозиції та рекомендації щодо мінімізації негативного впливу розширення Шенгенського простору для України та, зокрема, для Закарпатської області.

ЗІК

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також