Непрохані літаючі гості: чеську лікарню раптово атакували понад 400 кажанів (ФОТО, ВІДЕО)

16
0

В обласній лікарні чеського міста Ліберець спіймали 408 кажанів, які "без попереднього запису" відвідали коридори інфекційного відділення.

Це рекордна кількість кажанів, що одночасно залетіли у приміщення. Фахівці з Чеського союзу захисників дикої природи відловлювали непроханих гостей понад 4 години та зловили лише частину з них.

Останнім часом у Ліберецькому краї подібні випадки почастішали. Із чим це пов'язано, експерти не знають. Зазвичай подібні вторгнення рукокрилих трапляються восени, коли вони шукають теплих місць для зимівлі.

Чому так сталося розповіли фахівці-біологи зі спільноти Archa Zoo.

Справа у тім, що у період з середини серпня до середини вересня в деяких містах відбуваються так звані "інвазії" кажанів". Звісно, не надто приємно коли в квартиру вночі залітає понад 200 таких непроханих відвідувачів. Кажани людей лякають та забруднюють кімнату своїм послідом.

Що робити у разі такого вторгнення? Якщо в будинок залетіла кажан, вимкніть світло, широко відкрийте вікно і залиште приміщення, щоб ввін не відчував стресу і міг змогу полетіти геть. Якщо ви намагаєтеся зловити кажана, то не робіть це голими руками, слід це робити у рукавичках. Адже наляканий кажан може захищатися. Ви також не дозволите кажанам потрапити на 100%, якщо встановите сітки від комах на вікна.

Кажанів слід складати у коробку, а потім випустити на волю, бажано увечері - адже вдень вони швидко стануть здобиччю птахів або знову спробують сховатися в інше відкрите вікно.

Випадки сказу серед кажанів зафіксовано мінімально, але інфекцію ніколи не виключити, тому обережність на місці. Кажани не заплутуються у волоссі, вони не ссуть кров. Всі види кажанів знаходяться серед тварин, які потребують захисту.

Найчастіше йдеться про нетопирів-карликів і рудих вірниць – ці види кажанів не становлять небезпеки для людини.

На Закарпатті кажани часто селяться у старовинних церквах. Тому нещодавно на вежах закарпатських храмів встановили близько сотні бет-боксів – будиночків для кажанів.

«До прикладу тільки на римо-католицькому храмі с. Оноківці за 10 років назбиралося 1,5 тонни гуано (посліду кажанів). Тільки уявіть скільки комах та шкідників знищили ці рукокрилі. Понад 150 кілограмів на рік!», – повідомили в Інституті еколого-релігійних студій.

Наприклад, в Україні кількість кажанів за останні 40 років зменшилася більш ніж у 100 разів. Кажани — найчутливіша до змін довкілля група тварин, показники видового багатства і чисельності якої свідчать про ступінь збереженості чи забрудненості будь-якої ділянки суходолу.

Кажани у першу чергу гинуть від пестицидів, їх часто виганяють із горищ та печер, де вони люблять селитися. У той же час користь від кажанів – неймовірна: за одну добу одна їхня колонія може знищити до 130 кілограмів шкідливих комах, а також зупинити навалу більшості шкідників сільського господарства.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також