Невдовзі могили заговорять голосами померлих?

9
0

У Києві можуть з'явитися інтерактивні надмогильні пам'ятники. Орієнтовна вартість такого "ноу-хау" - 25 тис. грн. Екран на надмогильній дошці покаже фото покійного, обладнання відтворить його голос або навіть покаже фільм про нього. Зараз новинку планують установлювати на московських цвинтарях. Але незабаром інтерактивні могили можуть з'явитися й у Києві.

Автор ідеї, московський художник Андрій Головін (на фото), сказав, що прагне популяризувати свій винахід. У мерії не проти.

"На цьому ринку зараз популярні ноу-хау, як би цинічно це не звучало", - сказали в головкомі ритуальних послуг мерії.

Як розповів прес-секретар Державного унітарного підприємства "Ритуал" (Москва) Дмитро Коробцов, вартість такого надмогильника становить від 100 тис. рублів ( близько 25 тис. грн).

"Якщо буде з каменю, то, відповідно, ціна вища. Якщо з більш дешевих матеріалів, то ціна буде нижчою", - сказав Коробцов.

З його слів, спочатку електроживлення надгробків планували зробити від сонячних батарей, але зараз вирішили проводити до могил електрокабель - взимку від сонця багато енергії не отримаєш. Форма надгробків теж може бути індивідуальною, головне, щоб було видно екран.

В пам'ять комп'ютера можна закласти все що завгодно - від текстів до фільмів за участю покійного. Якщо він був поетом, то там можна розмістити добірку його найкращих віршів, якщо художником - електронні копії картин. Голова Асоціації підприємців сфери ритуальних послуг Людмила Сидоренко сказала, що нововведення може бути популярним - щоправда, не для всіх, через високу ціну.

Нагадаємо, в Гонконзі відкрили сайт, де можна створити облікові записи людей, які померли, і вшанувати їх пам'ять. Зокрема, користувачі зможуть завантажити на ресурс фотографії й відеоролики з покійним. За заявою розроблювачів, "сайт створено для того, щоб у користувачів інтернету з'явилася можливість залишити повідомлення для померлих родичів в будь-якому місці й у будь-який час".

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також