Ніч жаху: гірська річка за мить знищила кілька будинків у прикордонній Ублі (ФОТО, ВІДЕО)

3110

У ніч на понеділок у словацькому прикордонному селі Убля мабуть не ліг спати ніхто з місцевих мешканців - село буквально пішло під воду. Через сильні дощі різко піднявся рівень у гірському потічку, що протікає селом - велика вода миттєво затопила приватні садиби.

Найбільше постраждало обійстя родини Франдулічових - їх будинок затопило, а на подвір'я річка принесла тонни бруду, гілки та навіть стовбури дерев. Тоді вдома була лише 53-річна господиня Їтка та її 19-річна дочка.

Їхня родинна хата стоїть наприкінці села, біля Брусного Потоку, що з гір тече в село. Увесь понеділок йшов дощ, а близько десятої вечора почалася просто страшна злива. Гілки та стовбури дерев вода принесла на сусідній міст і повністю накрила його.

«Перша хвиля води накрила нас біля вхідних дверей. Я намагалася їх заблокувати. Потім помчала друга хвиля, вже з гілками та брудом, двері знову відчинилися, якась деревина вдарила мені по ногах. Я справді не знаю, як мені вдалося їх закрити», – описує жінка моменти нічного жаху.

Однак вона не втратила присутності духу і загородила двері тумбою для взуття, яка стояла в передпокої. Тим часом гілки перекрили вхід до будинку та не дали воді проникнути далі.

"Тим часом дочка намагалася утримати інші двері. Ми не знали, що нам робити. Боялися, що вода прорветься всередину і все затопить. Тоді вибігла на вулицю, повна адреналіну, думала, що все-таки зможу щось врятувати. Але поняття не мала, у яку халепу потрапляю. Миттєво занурилась у багнюку, і рада, що мене не віднесло потоком води і залишилася живою", – згадує господарка будинку.

"Дві години ми були по коліна у воді і не знали, що буде. Стіл з тераси поплив перед мамою і вона загородила ним двері", - розповідає донька.

На першому поверсі родина мала кухню, вітальню, спальню, дитячу, ванну кімнату, котельню та комору. Все це затопило 70-сантиметровим шаром води і багнюки. Затопило також зовнішній гараж та дров’яний цех.

Велика вода забрала всі три автомобілі родини. «Один повністю змило, інший затопило перед будинком, третій на вулиці. Вони всі знищені», – каже пані Їтка.

На допомогу родині прийшли рятувальники та навіть військові. Вони розібрали завали, а бульдозером почали розгрібати багнюку. На щастя, ніхто не загинув, але матеріальні збитки величезні. Утім практично все майно, що люди мали знищено. "30 років нашого життя просто змило водою. Будемо раді, якщо до зими все наведемо в порядок», – додає пані Франдулічова.

Цю жахливу ніч люди запам’ятають на все життя.Фото sme.sk  



Коментарі

Читайте також