Ніколайчук довів зоологічний музей УжНУ до прірви?

15
12

Набирає обертів скандал навколо зоологічного музею УжНУ, спричинений його колишнім «куратором», а теперішнім в. о. проректора В.Ніколайчука.

Його руйнівні дії загрожують катастрофічними наслідками для експозиційних і фондових колекцій, а відповідно і ставлять під загрозу майбутній науково-дослідницький статус УжНУ. Тому ініціативна  група за участі колишніх співробітників зоомузею, науковців, освітян, фахівців музейної справи і представників ЗМІ вирішила публічно обговорити перспективи розвитку природничої музеології в УжНУ.

До сих пір зоологічний музей був окремою структурною одиницею університету і підпорядкований у своїй діяльності проректору з наукової роботи. Ніколайчук вирішив перепідпорядкувати його собі і провести брутальне скорочення працівників зоомузею аж утричі.

Колись Ніколайчук справді протягом чверті століття був «куратором» зоомузею. Результати його кураторства над однією із небагатьох перлин УжНУ трагічні:

- зоомузей не був забезпечений найнеобхіднішими засобами протруєння, очистки, дезінфекаторами, противогазами, витратними матеріалами. Але натомість влітку 2012 року був зроблений ремонт і придбаний комп'ютер на суму близько 40.000 грн. в кабінеті завідувача кафедри генетики проф. Ніколайчука (і це в той час коли УжНУ знаходився в борговій ямі);

- було відсутнє навіть елементарне фінансування, так необхідне для створення нових і розширення вже існуючих фондових і експозиційних колекцій, вологих препаратів, озвучення колекцій, підсвітки колекцій, створення нових діарам і експозицій, проведення експедицій, облаштування таксидермічної аудиторії та багато чого іншого відповідно до вимог музейної справи. Було допущено повну деградацію стану приміщень зоомузею (побілка, каналізація, водопостачання, водовідведення, стан стелі, даху і т. д.). Але в. о. ректора Ніколайчук замість зайнятися проблемами однієї з візитних карток УжНУ;

- музею зайнявся і превстиг ремонтами «на бороду» ректорського кабінету і інших приміщень, відповідно добавивши до старих боргів УжНУ нові - близько 300.000 грн.;

- проф. Ніколайчуком знищена таксидермічна школа зоомузею, яка мала славні традиції (безпричинно звільнені Мателешко Ю. І., Луговой А. Є.). Та й навіть кабінет співробітників зоомузею був перенесений, згідно усного розпорядження проф. Ніколайчука В. І., в колишній жіночий туалет на 3-му поверсі фізичного факультету (зараз каб.No.253 (площа 12м2), що весь час дає про себе знати страхітливим смородом (свого роду «карцер» для непокірних).

Можна навести безліч фактів халатної бездіяльності, а навіть і злочинної політики проф. Ніколайчука В. І. по руйнації музейної справи, та й не тільки, в УжНУ. Протягом професійної діяльності Ніколайчука В. І., багато фактів ставали предметом розслідування компетентних органів, які, очевидно, в силу певних візантійських причин і традицій, не отримали логічного завершення.

Незважаючи на протидію проф. Ніколайчука, на базі зоомузею підготовлено та захищено близько 20 кандидатських дисертацій; зоомузей слугує важливою базою для навчального процесу (на його базі проводиться не менше 20 спецкурсів і загальних дисциплін студентів усіх форм навчання). Саме з зоомузею починають знайомство з університетом учні загальноосвітніх шкіл та середніх спеціальних закладів (не менше 10.000 чоловік щороку) - наші майбутні абітурієнти.

На відміну від співробітників зоомузею, які в непростих умовах підтримують марку УжНУ - проф. Ніколайчук, отримуючи з спецфонду заробітну плату, вищу за сукупний дохід усіх співробітників зоомузею, є підозрілою особою, яка не вилазила із судових тяжб і розбірок протягом тривалого часу, кидаючи тінь і негатив на добре ім'я Ужгородського університету та й на вітчизняну освіту і науку загалом.

Чого тільки коштує його резонансний позов до УжНУ у травні минулого року, коли він, перебуваючи на посаді в. о. ректора УжНУ безапеляційно виграв близько 100.000 грн. в нашої беззахисної на той час Alma Mater,в скрутні для неї фінансові часи.

В той самий час працівники зоомузею позичали протруювачі в колег з Львівських зоомузеїв, противогази в МНС; оргтехніку в німецьких колег (в якості гуманітарної допомоги). Та й навіть намагалися йти у відпустку за свій рахунок (щоб полегшити фінансовий стан УжНУ).

Коментарі

БО
Бокотей Олександр

Шановні колеги! Прошу всі сторони припинити "війну", оскільки в Інтернет чомусь попала лише частина мого звернення, що надзвичайно прикро. Я подав відповідний рапорт на імя керівника і ректором УжНУ проф.Ващуком Ф.Г. 28.03.2013 накладено резолюцію на ньому про проведення найближчим часом круглого столу з перспектив розвитку музею. А від себе додам, що всі експонати і колекції на місці, а дописувачів прошу відкрито назвати факти зловживань. Спасибі за порозуміння.

К
Кейт

Всі ви такі знаючі... Нікол дуже багато зробив для УжНУ, зокрема, для себе. Цей козел забирав кошти, надані для всього факультету, виключно для своєї кафедри та кишені.

К
колега

до Заг Респект, все вірно до самої краплинки

З
заг

дякую колегам за посилання. тяжко то все читати й переживати. колекція має бути збережена незалежно від того, чи хтось знає ці імена, чи вони кануть в Літу. хоч Ніколайчук, хоч Бокотей. хоч будь-хто інший... має бути збережений дух. і мають бути збережені зразки. і те, й інше створювалося й зберігалося поколіннями. і не можна всіма цими свавіллями - хоч адміністративними, хоч епістолярними, хоч протоколами засідань рад чи кафедр нищити те, що не нами створене. а ще гірко те, що в таких війнах гинуть, зменшуються, руйнуються товариства. у тому числі доволі крихкий і тонкий пласт біологів Закарпаття. збережіть музей. збережіть посади тих, хто ним опікується. збережіть у тому міжусобному протистоянні головне - колекції і сам факт існування музею. з любов'ю до ЗМ УжНУ та колективу зоологів, заг

К
Колега

Стосовно інвентаризаці, то вона дійсно була і виявила чималенькі порушення, на рахунок яких і відповідні документи зберігаються. І САМЕ ТОДІ ПРО НЕДОСТАЧУ ПИТАННЯ Й ПІДНІМАЛОСЯ. А про яку духовність у час Великого Посту шановий знаючий пан О. говорить, коли ображає інших, як на рахунок терпимості і всепрощення, навчіться принаймі цивілізовано реагувати на відповіді до ваших брутальних закидів.

З
Знаючий

До відома колеги! Інвентаризацій зоомузею протягом останніх 5 років було аж 3 (всі ініційовані Ніколайчуком). І колекція Грабаря в порядку (виданий відповідний каталог по ній ще в 2009 році). А що-до духовності (особливо в час великого посту - то тобі КЕРЕКЕШІ до цього зась).

Я
Я

А Олексій Євгенович сам пішов у пенсію, це я знаю точно від нього і ніхто його не виживав, а зараз на його місті там працює його син. Ви, якщо пишете, то вже хоч щось наближене до правди.І як комусь не дають спокою гроші виграні Ніколайчуком, не заглядайте до чужих кишень, свої повнішими будуть. А в кабінеті, де сидять видатні музейні діячі , які настільки "зайняті", що когось там знайти буває ой як проблемно, туалет закрили і ппримііщення відремонтували ще задовго до них і там була екологічна лабораторія. До речі перші поселенці цього кабінету у свій час були раді хоч якомусь приміщенню, бо до того часу кабінету не було взагалі і співробітники сиділи в залах, де дихали отрутою, якою протравлюють чучела. Ось так!

К
колега

а може згадаємо й те, що нинішнє керівництво музеєм спекулюючи на духовності людей час від часу "обуває"церкви (саме смішне, що різних конфесій) на чималенькі грошики, як кажуть на Боже й екологію, чи як за не дуже великі гроші можна придбати чучело з колекції Грабаря, сам був шокований від такого зухвальства, чи як у свої кишеньки час від часу капають грошики за екскурсії. Як кажуть "Держи вора" першим кричить сам вор. Може зміна кураторства стане причиною інвентаризації, якої так боїться богобоязне та "чесне" нинішнє керівництво музею.

ММ
Мукачівські міліціонери

студент 26.03.2013 15:04 | IP: 46.201.5.xxx Не захищайте цю ненажерливу сволоту Ось його останній "подвиг" Маючи квартиру і будинок незаконно отримав на свою дружину Ніколайчук О.І ділянку під будівництво в Оноківській сільраді. підскажіть прокуратурі цю інвормацію. А самому слабо.

З
знаючий

Ніколайчук довів зоомузей??? що за бред, та Ніколайчуку треба пам'ятник покласти при житті за біофак і його структури, бо подивіться зараз на теперішній фізфак, де колись був біофак, це якиїсь жах, хоч колись було досить пристойно. А з біофака він зробив "лялю" і за це йому велике Дякую.

С
студент

Не захищайте цю ненажерливу сволоту Ось його останній "подвиг" Маючи квартиру і будинок незаконно отримав на свою дружину Ніколайчук О.І ділянку під будівництво в Оноківській сільраді. підскажіть прокуратурі цю інвормацію.

А
адмін

Шановні автори "писульки"!!! По-перше, навчіться письмової грамотності. По-друге, перед тим як когось звинувачувати у руйнації чогось, перегляньте свої заслуги у розбудові вищезгаданого (протягом багатьох років)підрозділу біофаку. По-третє, чомусь останнім часом на адресу проф. Ніколайчука В.І. дуже багато звинувачень, які в 99% є безпідставними і необгрунтованими. Згідно з вами і в погодних катаклізмах винен теж Ніколайчук. Чи не забагато ви на себе берете???... Чи зробили ви хоча б 10-ту частину того, що зробив для розвитку факультету і університету Ніколайчук???

Читайте також